preskoči na sadržaj

Osnovna škola Matija Antun Reljković Cerna

vijesti

Literarna skupina - Jesen je...

Autor: Zdenka Kamenicki, 7. 10. 2014. 21:27

Stigla je jesen, bogata i puna plodova.

Učenici literarne skupine 2.a i 2.b razreda obilježili su njen dolazak svojim literarnim radovima. Radovima su ukrasili pano u školi.

 

 Pogledati u foto-galeriji ili klikom ovdje!

 [više]

Lektira u I.b - Tri medvjeda i gitara

Autor: Zdenka Kamenicki, 13. 2. 2014. 19:53

 

 Učenici su pročitali lektiru Tri medvjeda i gitara.  Uživali su u zanimljivim likovima, događajima i  ilustracijama.

 [više]

1.b -Naša prva slikovnica

Autor: Zdenka Kamenicki, 1. 2. 2014. 17:10

   Na dodatnoj nastavi učenici 1.b  marljivo su radili i dogovarali se pa je nastala njihova prva slikovnica koju su nazvali Priča o zimi. 

 

 

 [više]

August Šenoa

Autor: Marko Bagić, 14. 11. 2013. 15:30

Danas obilježavamo obljetnicu rođenja prvoga pjesnika Zagreba, kako je Augusta Šenou nazvao akademik Dubravko Jelčić. August Šenoa poznat je kao veliki knjiženik koji je zasnovao modernu hrvatsku književnost na svim poljima. Smatra se najutjecajnijim hrvatskim piscem 19. stoljeća i sistinskim tvorcem moderne hrvatske književnosti.

 [više]

Sjećanje na najpoznatijega šumara među hrvatskim piscima

Autor: Marko Bagić, 23. 8. 2013. 11:41

Kad god sam pošao tom šumom, svaki put sam nešto nova vidio, nešto nova naučio; nije ona crna, gluha, mrtva, kako no se izdaleka na obzorju crta i prikazuje, nego u njoj diše život i svijet izvoran, naravan, gdje kao nigdje priroda uprav na očigled stvara i ništi, nagađa i popravlja. Za onoga, koji prolazi njom bez srca i čuvstva, bez smisla za divnu mudrost prirode, ostat će ona dakako mrtvom šumom, bolje rekući prostorom, drvljem obraslim; ali tko razumije sve one tajne glasove, koji oživljuju šumski prostor, gdje se nježna pjesma miješa sa izumirućim vapajem, gdje tisuća raznih glasova i odjeka, sad sitnih i tankih, sad krupnih i dubokih, sad milih i ugodnih kao ikoja glazba, sad bolnih kao uzdah jadne matere, – taj će se smatrati nekako bližim sebi i svojima čuvstvima u tom polutamnom, velebnom prostoru. (Slavonska šuma)

 [više]

Šegrt Hlapić, stogodišnjak

Autor: Marko Bagić, 20. 5. 2013. 18:38

Ove godine obilježava se 100. obljetnica izdanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića. Ivana Brlić-Mažuranić neponovljiva je spisateljica čiji su romani kronika hrvatske državne povijesti i temelj nacionalnog identiteta, a njezin šegrt Hlapić jedan je od najprepoznatljivijih likova hrvatske dječje književnosti.

 [više]

Posjet književnice Željke Horvat Vukelja

Autor: Zdenka Kamenicki, 13. 5. 2013. 19:38

 

   Naša je škola imala 10. svibnja 2013. veliku čast ugostiti poznatu književnicu Željku Horvat-Vukelja. Susret je organiziran u suradnji nakladničke kuće Školska knjiga.Susretu su prisustvovali učenici  nižih razreda, a održan je u dvorani škole.

 

 

 

 Fotografije možete pogledati u foto-galeriji ili klikom ovdje! 

 [više]

Zašto čitamo? (kratka priča Nikoline Jurković, 8a)

Autor: Marko Bagić, 1. 3. 2013. 11:34

Knjiga ispod stola. Nema kožne korice ni poznatog autora, samo poveću količinu prašine na sebi. Ipak, ON, kao začaran, prilazi toj knjizi. Zašto? Privlači li ga sama činjenica da se baš tu nalazi nekakav, makar i loš, izvor riječi? Zašto čita? Dajmo našem liku ime. Neka bude Miroslav. I prošećimo kroz život tipičnoga strastvenog čitača. ...

 [više]

Izrađivali smo straničnike!

Autor: Zdenka Kamenicki, 27. 11. 2012. 20:36

   Mjesec hrvatske knjige je pravo vrijeme da pokažemo koliko volimo knjige i sve vezano za knjigu i čitanje. Učenici Male novinarske skupine 4.b razreda uz pomoć knjižničarke Marijane Žuljević su sudjelovali u radionici izrade straničnika (bookmarkera) koji će razvedriti trenutke čitanja omiljene knjige. Izrada neobičnih straničnika  jedan je od načina kako potaknuti čitanje.

Više u foto-galeriji.

 [više]

Likovna radionica na temu Kako ja vidim Reljkovićeva Satira

Autor: Marijana Žuljević, 17. 11. 2012. 12:20

likovna radionica

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2012. godine u našoj je školi održana likovna radionica na temu Kako ja vidim Reljkovićeva Satira.

 [više]

U Vinkovcima predstavljen projekt BookCrossing!!!

Autor: Domagoj Bujadinović, 13. 11. 2012. 14:18

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, u četvrtak, 8. studenoga 2012. godine, predstavljen je program BookCrossing – korak u svijet, u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U događanje su se uključile i Gradska knjižnica Vukovar, Gradska knjižnica i čitaonica Ilok te Osnovna škola Siniše Glavaševića u Vukovaru, s kojima je uspostavljena veza preko Skypea.

 [više]

Školska zadaća

Autor: Verica Špehar - Vratarić, 25. 10. 2012. 11:25

Što je školska zadaća i kako je dobro napisati?

Koje su vrste pogrješaka i koja su mjerila ocjenjivanja školske zadaće ?

 [više]

Posjet glumca Ive Gregurevića

Autor: Ivana Perić, 30. 11. 2011. 19:16

   Našu je školu posjetio poznati glumac Ivo Gregurević u sklopu svoje turneje protiv ovisnosti. S učenicima sedmih i osmih razreda razgovarao je o  ovisnostima te ih kroz razgovor upozorio na štetnost droga. Ispričao im je nekoliko priča o ljudima koji su se borili s drogama uključujući i vlastito iskustvo s drogom u mladosti. Svojim zanimljivim govorom u osebujnoj glumačkoj  interpretaciji potaknuo je učenike na razmišljanje o štetnosti svake ovisnosti i odgovornom ponašanju u životu.

 

 [više]

Posjet književnika Božidara Prosenjaka

Autor: Zdenka Kamenicki, 24. 11. 2011. 22:14

   Književnik Božidar Prosenjak posjetio je 23.   studenog  2011. našu školu i predstavio nam svoju zbirku priča za djecu “Sijač sreće”. Zbirka je izbor najljepših priča koje su nastale tijekom dugogodišnje suradnje s dječjim časopisima.

Više pogledajte u našoj fotogaleriji!

 [više]

Hrvatski jezični portal

Autor: Ivana Perić, 20. 10. 2011. 13:27

 

   Ukoliko ste možda čuli neke riječi ili izraze u hrvatskom jeziku kojima ne znate značenje, od velike će vam pomoći biti internetska stranica Hrvatskog jezičnog portala koja je osmišljena kao veliki elektronički rječnik hrvatskoga jezika, ali ujedno i kao rječnik stranih riječi. Svaka riječ je pomno objašnjena pripadajućom definicijom, a rječnik se pretražuje jednostavno, uz pomoć tražilice. Svoje rječničke nedoumice riješite klikom na poveznicu:

   

       http://hjp.srce.hr/index.php?show=search

 

 [više]

Mjesec hrvatske knjige 2011.

Autor: Marina Govda, 17. 10. 2011. 13:07

Manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2011. godine traje od 15. listopada do 15. studenog, posvećena je pjesništvu i nosi naziv Čitajmo pjesnike. 

 [više]

Film 'Koko i duhovi'

Autor: Ivana Markovinović, 13. 10. 2011. 17:57

Na velika platna stigao je dječji film Koko i duhovi, koji je snimljen prema istoimenom književnom klasiku Ivana Kušana.

 [više]

Mala novinarska skupina

Autor: Zdenka Kamenicki, 22. 9. 2011. 19:57

           Učenici 3.b razreda  uključeni su u izvannastavnu aktivnost Novinarsku skupinu.  Pratit ćemo važne događaje i uspjehe učenika nižih razreda naše osnovne škole. O svemu ćemo vas izvještavati na  web stranicama  naše škole.   

 [više]

Kako je nastao alfabet?

Autor: Marija Barukčić, 11. 9. 2011. 18:03

Alfabet je niz slova nekog pisma poredanih po određenom redoslijedu.Kako sva moderna europska pisma potječu od grčkog glasovnog pisma, i danas ih prema prva dva slova grčkog sustava (alfa i beta) nazivamo alfabet.

 [više]

Književnik Tito Bilopavlović u našoj školi

Autor: Ivana Perić, 20. 5. 2011. 13:07

Danas je našu školu prvi puta posjetio književnik Tito Bilopavlović, poznat po knjigama "Paunaš" i "Filipini iza ugla". Učenicima petih razreda na duhovit je način ispričao mnoge anegdote iz svog života, naročito onog najljepšeg razdoblja o kojemu je najviše pisao - djetinjstva. Upoznao je učenike sa zbirkom pjesama za djecu pod nazivom "Oprostite, volim vas". Šaljive, ali istovremeno i poučne pjesme naročito su oduševile djecu. Bio je to lijep i zanimljiv susret koji je sigurno potaknuo mnoge da još detaljnije istraže književna djela ovoga pisca.

 [više]

LUTKARSKA PREDSTAVA U ŠKOLI

Autor: Ivana Perić, 17. 4. 2011. 21:41

    U sklopu Lutkarskog proljeća u Vinkovcima, općina Cerna razveselila je 15. travnja naše mlađe osnovnoškolce predstavom "Tigrić", koju je izvelo kazalište iz Mostara. Učenici su bili oduševljeni predstavom, a naročito ih je oduševila glazba te svjetlosni i zvučni efekti. Priča je govorila o hrabrosti tigrića i o tome kako djeca moraju i mogu biti hrabra kada je to potrebno. Osim što je bila poučna, predstava je bila vrlo vedra, prožeta duhovitim dijalozima, što je rezultiralo dugim i glasnim pljeskom na kraju predstave.

      

                                                                                            Inka Svirčević                                                                                                                              

                                                               

 [više]

Ivana Brlić Mažuranić

Autor: Ivana Perić, 29. 3. 2011. 13:07

 

 

 

Književnica koja je čvrsto vjerovala da se put prema dobru nalazi u ljudskoj duši, zauvijek je osvojila srca generacija djece koja su odrastala uz njezine pripovijesti. Pišući svoju autobiografiju, Ivana Brlić Mažuranić naglasila je da su njezina djela sadržajem i opsegom skromna.

 [više]

Posjet nastavnika Interliberu

Autor: Ivana Perić, 14. 11. 2010. 23:37

12. studenog 2010. nastavnici naše škole posjetili su sajam knjiga i učila, Inteliber u Zagrebu. Polazak je bio organiziran u ranim jutarnjim satima, a na najvećem sajmu knjiga u Hrvatskoj svatko je mogao pronaći knjigu u skladu sa svojim interesima.  Nakon toga organiziran je ručak u restoranu Lido na Jarunu te obilazak trgovačkih centara West gatea i Arena centra. Dan je protekao u ugodnoj atmosferi, opuštanju i druženju.

 [više]

INTERVJU S KNJIŽEVNIKOM JADRANKOM BITENCOM

Autor: Ivana Perić, 5. 5. 2010. 23:07

     30. travnja 2010. godine našu je školu posjetio poznati hrvatski pisac za mladež, Jadranko Bitenc. Šestim razredima naše škole predstavio je svoju knjigu za mlade, „Twist na bazenu“. To je roman autobiografskog karaktera koji progovara o dječaku po imenu Ado koji živi u nesređenoj obitelji. Nesretno obiteljsko okruženje ipak ga ne sprječava da izraste u zdravog dječaka koji shvaća da će se iz problema izvući nižući uspjehe u školi. 

 [više]

ŽIVOTNI PUT JEDNOG ŠALABAHTERA

Autor: Ivana Perić, 2. 2. 2010. 18:29

 

 

 

Pročitajte uzbudljivu priču učenice petog razreda, koja je     komadiću papira koji učenici često koriste, odlučila podariti ljudske osobine i razmišljanja o ispravnom ponašanju.

 

 [više]

Sloboda

Autor: Domagoj Bujadinović, 30. 1. 2010. 22:06

Što je sloboda…? To je zaista nešto posebno i mi ljudi zapravo ni ne znamo koliko smo privilegirani time što smo slobodni. Slobodnoga duha razmišljamo što činiti, kada i kako, dok su mnogi prije nas su u tome bili ograničeni, a i u današnje vrijeme postoje oni neslobodni koji sanjaju da su slobodni i sretni. Pročitajte razmišljanja učenice petog razreda, koja opisuje što za nju osobno znači biti slobodan.

 [više]

Jesenja šuma

Autor: Domagoj Bujadinović, 30. 1. 2010. 21:55

Skinula šuma svoj zeleni plašt,                       

Jesen u nju stiže klao gost tašt.

Oblači zlaćanu svoju haljinu žutu,

Dok srna trči po blatnjavu putu.

 

 [više]

Za sve je kriv šalabahter!

Autor: Ivana Perić, 21. 1. 2010. 14:48

O neee uhvaćen sam !

Kod nas u razredu običaj su za vrijeme testova šalabahteri. Naravno, do tog kobnog dana. Evo moje priče o tom danu.

Počeo je sat matematike, pisali smo test, a učiteljica je inače vrlo dobro znala moj rukopis. Bio sam zaokupljen rješavanjem zadataka, kad odjednom do mene doleti papirnati aviončić, u kojemu je pisalo:

 [više]

 e-Dnevnik poveznica

Popis udžbenika za

školsku godinu 2018./2019.

 

1. razred

2. razred

3. razred

4. razred

5. razred

6. razred

7. razred

8. razred

Koliko je sati ?

Oglasna ploča
Skockajte web! 2012

Anketa (mala)
Da li pročitaš knjigu koju posudiš u školskoj knjižnici?Koliko je stupnjeva?

Weather Widget

Tko je trenutno online!  

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 9. 2011.

Ukupno: 1004306
Ovaj mjesec: 2517
Ovaj tjedan: 175
Danas: 52
Sandučić povjerenja

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Raspored zvonjenja

Prije podne

1. sat     8,00  –   8,45

2. sat     8, 50 –  9,35

Veliki odmor

3. sat       9,50 – 10,35

4. sat    10,40 – 11,25

5. sat    11,30 – 12,15

6. sat    12,20 – 13,05

 

Poslije podne

1. sat     13, 15 – 14,00

2. sat     14,05 –  14,50

Veliki odmor

3. sat    15,05 –  15,50

4. sat   15,55 –  16,40

5. sat    16,45 –  17-30

6. sat    17,35 –  18,20

CMS za škole logo
Osnovna škola Matija Antun Reljković Cerna / Šetalište dr. F. Tuđmana 3, HR-32272 Cerna / os-mareljkovic-cerna.skole.hr / ured@os-mareljkovic-cerna.skole.hr
preskoči na navigaciju