2013-10-16 10:27:58

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI

Prigodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, u školama se obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti (za plodove zemlje). Stoga, to nam daje priliku da se prisjetimo važnosti kruha koji je postao neizostavan dio našeg života i zahvalnosti za sve male i velike stvari u našem životu.

KAKO JE NASTAO KRUH?

Legenda o nastanku kruha kaže da je prvi kruh nastao slučajno. Oko 2600. godine prije Krista jedan egipatski rob (njegovo se ime, naravno, izgubilo u povijesnoj prašini) uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat već znate: tijesto se diglo, a pečeni kolačići bili su mnogo ukusniji od tankih, tvrdih kakve su jeli do tada.

Arheološki nalazi u Egiptu pokazali su da su Egipćani zaista poznavali proces pečenja kruha. No, kruh se u nekom obliku jeo još od neolitika. Zrna žitarice su se drobila, miješala s vodom i pekla na vatri. Grčki mornari i trgovci donijeli su iz Egipta brašno i tako se proizvodnja kruha proširila i po Europi.

U srednjem vijeku kruh se ponovno počeo pripremati bez kvasca, iako su ga Normani s kvascem radili od 1191. Do ranog 13. stoljeća mlinari su postajali sve važniji, a kako je praksa bila da četvrtinu donesenog brašna smiju zadržati, i – bogatiji.

Izum mlina oko 1800. godine omogućio je proizvodnju laganijeg i bjeljeg kruha koji se smatrao skupljim i ukusnijim.

Zanimljivosti

Izum mlina oko 1800. godine omogućio je proizvodnju laganijeg i bjeljeg kruha koji se smatrao skupljim i ukusnijim.

prosječan Hrvat na godinu pojede oko 90 kilograma kruha, a prosječan Amerikanac tek oko 23 kilograma prosječna kriška tosta sadrži samo oko 1 gram masnoće i oko 80 kilokalorija stare Egipćanke slale su djecu u školu s lunch-paketom koji se sastojao od mnogo kruha i malo piva kad smo već kod Egipćana, oni su sastojke za kruh, brašno i vodu mijesili nogama prelomljeni kruh smatra se univerzalnim simbolom mira sigurno ste čuli za pumpernickel – to je štruca crnog, raženog kruha. A znate li odakle mu tako duhovito ime? Napoleon je za svojega konja tražio kruha: "Pain pour Nicole" (tako se, naime, zvala njegova kobila). Prusima je to zvučalo više kao "pumpernickel" i tako je taj crni kruh dobio ime pita bread je kruščić sa šupljom sredinom; vrlo je zgodan za punjenje. "Rupa" u njemu nastaje zbog pare koja napuhne tijesto. Kad se kruščić ohladi i splasne, u njemu ostane džepić Murphyjev zakon kaže da će se kriška kruha premazana maslacem pri padu uvijek dočekati na namazanu stranu

u British Museumu u Londonu nalazi se kruh star oko 4000 godina! Pronađen je uz egipatsku mumiju koje su se pokapale s kruhom da ih hrani i na drugome svijetu.


Osnovna škola Matija Antun Reljković Cerna