2011-10-10 14:15:11

Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju te ograncima i granama Udruge Lijepa naša. Svečanostima Dana kruha, uz  simbolično blagovanje kruha, zahvaljujemo na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni. 

Obilježavanje Dana kruha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima te ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode.

U školskim prostorima postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha. Postavljaju se izložbe učeničkih radova (likovne, literarne i dr.), rezultati istraživanja; npr. zastupljenost različitih vrsta žitarica u prehrani stanovništva određenog kraja, autohtone biljne vrste određenog područja, prehrana stanovništva i prehrambene navike kroz povijest, poljodjelske kulture naših županija i njihov uzgoj, odnos prema kruhu i plodovima zemlje te mnogobrojne druge aktivnosti. Izložbene prostore obilaze roditelji učenika i njihovi gosti.

Ciljevi

upoznati djecu i učenike s nastajanjem kruha (od zrna do kruha) približiti im blagovanje kruha i narodne običaje poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima upoznati učenike s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje) upoznati učenike sa zastupljenošću i načinima očuvanja pojedinih vrsta (izgled sjemena, način i vrijeme sadnje, vegetacijski ciklus) upoznati učenike s razlikama između ekološki zdrave hrane i genetski modificiranih organizama ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede posjet pekarnici, mlinu, sjemenari, seoskom gospodarstvu, tvornici za preradu voća i povrća upoznavanje s načinima skladištenja i priprave raznovrsnih plodova zemlje prikupljanje žitarica i ostalih plodova posjet etnografskom i/ili tehničkom muzeju razgovor s djecom i učenicima na temu “Od zrna do pogače” i “Plodovi našeg zavičaja" upoznati djecu i učenike s kulturom ophođenja prema kruhu i zbrinjavanjem njegovih ostataka upoznati ih sa životnim ciklusom poljoprivrednih kultura (žitarice, voće, povrće, ostale kulture) organizirati izložbe (sjemenke žitarica, ljekovito bilje, gljive, izložba starih vrsta jabuka) i predavanja istražiti etnografsku baštinu svog zavičaja u svezi s obradom zemlje i pripravom kruha prirediti izložbe radova djece i učenika na temu Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje: literarni radovi, likovni radovi, fotografije, plakati, izrada kruha i peciva, uređivanje izložbenih prostora, scenski izraz (prikaz običaja, igrokaz na određenu temu – može biti poznato djelo iz književnosti ili učenički uradak) posjet bolnicama, staračkim domovima, domovima ratnih stradalnika i darivanje kruhom

  


Osnovna škola Matija Antun Reljković Cerna