preskoči na sadržaj

Osnovna škola Matija Antun Reljković Cerna

Login
e-Dnevnik poveznica

Koliko je sati ?

Skockajte web! 2012

Anketa (mala)
Da li pročitaš knjigu koju posudiš u školskoj knjižnici?







Koliko je stupnjeva?

Weather Widget

Tko je trenutno online!  

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 9. 2011.

Ukupno: 1284427
Ovaj mjesec: 3481
Ovaj tjedan: 706
Danas: 1
Sandučić povjerenja

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Raspored zvonjenja

Raspored zvonjenja

 

PRIJE PODNE

1.            8:00       -              8:45

2.            8:50       -              9:35

veliki odmor      9:35  -  9:45      - podjela hrane za učenike od 1. - 4. razreda      

3.            9:45       -              10:30

veliki odmor 10:30    - 10:40    - podjela hrane za učenike od5. - 8. razreda

4.            10:40     -              11:25

5.            11:30     -              12:15

6.            12:20     -              13:05

 

POSLIJE PODNE

1.            13:15     -              14:00

2.            14:05     -              14:50

veliki odmor      14:50   -   15:05           

3.            15:05     -              15:50

4.            15:55     -              16:40

5.            16:45     -              17:30

6.            17:35     -              18:20

Logo škole i QR Code

 


QRCode

QR CODE

Vijesti iz MZOS
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
FAŠNIK, KARNEVAL, MAŠKARE, POKLADE
Autor: Sanja Kovač, 12. 2. 2014.

Karneval je razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. Hrvatski jezik karneval  naziva i  "pokladama", što dolazi od starohrvatskog glagola "klasti" - prerušavati se. Običaj poklada rasprostranjen je po čitavoj Hrvatskoj, od panonskog i dinarskog do jadranskog područja, a svaki kraj nosi i svoje specifičnosti, kako u običajima, tako i u hrani koja se u to vrijeme obilno priprema i troši. Krafne  i krpice s kiselim zeljem u Zagorju, kobasice, buhtle, štrudle i pogačice s čvarcima u Slavoniji, kroštule s bademima, smokvenjak, presnac od mladog ovčjeg sira i kolači od maruna u Kaštavini i Ćićariji te fritule i kroštule u splitskoj regiji.

 


U Hrvatskoj su uz poklade vezani i mnogobrojni narodni običaji, uglavnom usredotočeni na spaljivanje tzv. "princa karnevala", lutke od slame i krpa koja smrću plaća za sve ljudske grijehe i sve zlo koje se dogodilo u protekloj godini.

ZANIMLJIVOSTI IZ SVIJETA:

  • U Francuskoj pokladni utorak poznat i kao Mardi Gras i to je dan kad je dopušteno častiti se svom vrstom hrane.
  • Na anglosaksonskom području je pokladni utorak postao i "danom palačinki" (Pancake day), vjerojatno iz potrebe da se prije dugotrajnog razdoblja Korizme potroše sve zalihe jaja.
  • U Kanadi je tradicija da se u palačinke stavlja vjenčano prstenje, gumbi, kovanice. Oni koji nađu kovanicu u svojoj palačinki će biti bogati, oni koji nađu vjenčani prsten bit će prvi na redu za ženidbu, a onaj tko nađe gumb postat će uspješan u svome obrtu.
  • U župi Invernessu Škotskoj organizirana je nogometna utakmica između vjenčanih i nevjenčanih parova. U nekim dijelovima Škotske se u današnja vremena slavi i Bannocky day na koji su uobičajene borbe pijetlova.
  • U Italiji – na Piazzi San Marco, glavnom trgu Venecije, okupljaju se nepregledne mase ljudi koji se u dva tjedna, koliko traju zabave, slijevaju u jedan od najromantičnijih gradova na svijetu. U Finskoj  i Švedskoj se na pokladni utorak rade posebna peciva punjena kremom od badema i prelivena tučenim vrhnjem.
  • U Njemačkoj pokladna noć se zove Fastnacht. Karneval traje tri dana, a najveća parada glavnom ulicom održava se drugoga dana. Poslastica dana je preprženi kolač od dizanog tijesta s paradajzom, slično krafni.

Izvori:

http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=49035

 

http://www.os-slatine.skole.hr/POKLADE.htm

 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju