preskoči na sadržaj

Osnovna škola Matija Antun Reljković Cerna

vijesti

Razlikovna gramatika

Autor: Verica Špehar - Vratarić, 31. 3. 2014. 22:11

Na temelju prikupljenih radova izdvojili smo sve riječi koje se razlikuju od standarda i razvrstali ih u kateogrije: glasovi,riječi,tvorba,rečenica,frazemi i rječnik.

 [više]

Sastavi pisani zavičajnim govorom

Autor: Verica Špehar - Vratarić, 31. 3. 2014. 22:05

Učenici su pisali sastave na različite teme. Izdvojili smo najuspješnije na temu vašara i djetinjstva naših roditelja i baka.

 [više]

Pismo ranjenom gradu

Autor: Verica Špehar - Vratarić, 25. 3. 2014. 22:17

Uvodna motivacija učenika bio je "emocionalni šok", tj. slike razrušenoga grada. Nakon poticajnoga razgovora i asocijativnog niza riječi, učenici su pisali sastav na temu "Pismo ranjenom gradu".

 [više]

Pjev duhova nad vodama

Autor: Verica Špehar - Vratarić, 25. 3. 2014. 22:01

Učenici su potaknuti čitanjem književno-umjetničkog teksta i razgovorom o prolaznosti ljudskoga života samostalno oblikovali sljedeće sastave pod zajedničkim nazivom "Pjev duhova nad vodama". Izvorni tekst je istoimena pjesma Johanna Wolfanga Goethea.

 [više]

Intervju s nastavnicom Julijanom Jukić

Autor: Marko Bagić, 13. 1. 2014. 08:18

Novinarska družina napravila je intervju s nastavnicom Julijanom Jukić. Što smo ju pitali i što smo saznali pročitajte u nastavku.

 [više]

Božićna priredba

Autor: Marko Bagić, 20. 12. 2013. 21:30

Za kraj prvog polugodišta u našoj je školi održana Božićna priredba. Što se sve događalo pogledajte u nastavku.

 [više]

S glavne probe božićne priredbe

Autor: Marko Bagić, 19. 12. 2013. 23:02

Školski novinari donose vam nekoliko fotografija i ugođaj s glavne probe prije premijere u petak.

 [više]

Intervju s nastavnikom Sašom Egićem

Autor: Marko Bagić, 16. 12. 2013. 14:57

Novinarska družina napravila je intervju s nastavnikom Sašom Egićom. Što smo ga pitali i što smo saznali pročitajte u nastavku.

 [više]

Predavanje o štetnosti alkohola

Autor: Marko Bagić, 11. 12. 2013. 19:07

Predavanje na temu Prevencija pijenja alkohola održano je u srijedu 11. prosinca 2013. učenicima osmih razreda. Članovi Novinarske grupe prisustvovali su ovom predavanju.

 [više]

Mini intervju u knjižnici.

Autor: Marko Bagić, 10. 12. 2013. 11:05

Učenici petih razreda, članovi Novinarske grupe postavili su nekoliko pitanja knjižničarki Sanji Kovač. Saznajte više u knjižnici u nastavku.

 [više]

Mali intervju s 3.a razredom

Autor: Marko Bagić, 9. 12. 2013. 09:36

Učenici petih razreda koji su članovi Novinarske grupe postavili su nekoliko pitanja 3.a razredu. Što smo ih pitali i što su odgovorili saznajte u nastavku.

 [više]

Posjet Svetog Nikole

Autor: Marko Bagić, 7. 12. 2013. 08:27

Tradicionalni posjet Svetog Nikole nižim razredima naše škole ni ove godine nije izostao. Novinarska ekipa pratila je sv. Nikolu, anđele i krampuse od razreda do razreda.

 [više]

Jesenske boje naše škole

Autor: Marko Bagić, 4. 12. 2013. 16:10

Uz rumenu boju fasadnih cigli od kojih je građena naša škola, po hodnicima i svim većim slobodnim prostorima možemo primijetiti da je posvuda. Članovi Novinarske grupe istražili su i opisali vidljive tragove jeseni po našoj školi.

 [više]

Odavanje počasti Vukovaru

Autor: Marko Bagić, 3. 12. 2013. 19:33

Uz tradicionalni posjet učenika osmih razreda Vukovaru tokom mjeseca studenog, umjetničkim radovima i plakatima cijela škola pridružuje se obilježavanju kalvarije Vukovara u Domovinskom ratu. Učenici sedmog razreda koji sudjeluju u radu Novinarske grupe opisali su i analizirali izložbene panoe u našoj školi.

 [više]

Priče Siniše Glavaševića

Autor: Marko Bagić, 20. 11. 2013. 19:24

Na današnji dan, prije 22 godine mučki je ubijen Siniša Glavašević, u svom gradu, u svom Vukovaru, u gradu u kojem je pisao najljepše priče; pune dobrote, nade i čovjekoljublja. U vihoru rata i svakodnevnih detonacija oko njegove sobice u podrumu Hrvatskog radija Vukovara nije se okrenuo mržnji prema okupatoru, tražio je klicu dobrote u svakom čovjeku.

U nastavku se nalazi poveznica na Osnovnu školu Siniše Glavaševića gdje možete pronaći njegove „Priče iz Vukovara“ u pdf dokumentu.

 [više]

Kako izgleda jedan radni tjedan profesora. Vježba za početnike.

Autor: Marko Bagić, 13. 11. 2013. 16:22

Nastavnom osoblju, koje je ionako potplaćeno često se pokušava minorizirati uloga time da se njihov posao navodi kao vrlo lagan i jednostavan. Svoj glas protiv takvog ophođenja, odlučila je na zanimljiv način podignuti anonimna profesorica, predstavivši svoj posao u obliku vježbe. Naime, radi se o tome da je metaforički predstavljen jedan uobičajen profesorski radni tjedan. Kako bi objašnjenje bilo što plastičnije, svoje iskustvo profesorica je ponudila u obliku zabavne vježbe.

 [više]

Svi sveti i Dušni dan (učenička iskustva)

Autor: Marko Bagić, 7. 11. 2013. 13:14

Počesto nam je prva asocijacija na blagdan Svih svetih – svijeće i cvijeće, na grobu. No to je svetkovima kojom se slave svi sveci, kako oni koji su kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Ukratko, dan za slavlje. Posebno za učenike jer ne idu u školu, a ujedno je i neradni dan za roditelje i ostale ukućane, pa su svi na okupu. Sljedeći je dan (Dušni dan – 2. studenog) onaj dan sa svijećama i cvijećem na grobovima. Članovi novinarske skupine podijelit će s vama svoja iskustva ta dva dana.

 [više]

Završna priredba 4.b razreda

Autor: Zdenka Kamenicki, 6. 6. 2013. 18:40

    U srijedu, 29.svibnja 2013. godine učenici 4.b razreda sa svojom učiteljicom pripremili su priredbu za roditelje na kraju školske godine.  

 [više]

Projekt "Čovjek - to sam ja"- 4.b

Autor: Zdenka Kamenicki, 6. 5. 2013. 22:55

 

     U sklopu nastave prirode i društva u četvrtom razredu učenici uče o čovjeku. Da bi nastava bila zanimljivija učenici su nova znanja stjecali na dodatnoj nastavi izradom projekta „Čovjek-to sam ja“.

 [više]

Mala novinarska skupina

Autor: Zdenka Kamenicki, 29. 10. 2012. 22:12

     Mjesec hrvatske knjige održava  se od 15. listopada do 15. studenoga 2012. godine sa središnjom temom posvećenoj Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.

 [više]

Međunarodni dan ljudskih prava

Autor: Ivana Perić, 10. 12. 2011. 10:49

    Dana 10. prosinca 1984. godine potpisana je Opća deklaracija o ljudskim pravima. Toga dana ujedinili su se svi narodi svijeta kako bi zauvijek stale na kraj genocidu nastalom za vrijeme Drugog svjetskog rata.  Opća deklaracija o ljudskim pravima naglašava da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva. Svatko ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost.

                                                            Priredio: Leon Matić, 8. a

 [više]

Likovna skupina 1.a razreda

Autor: Ines Grabovac, 20. 11. 2011. 20:32

Veseli članovi likovne skupine 1.a razreda

Likovna skupina 1. a razreda broji 12 članova. Sastajemo se jedan puta tjedno, svakoga četvrtka.

 

 

 [više]

Mala novinarska skupina

Autor: Zdenka Kamenicki, 28. 10. 2011. 21:00

                                                                                                  

  Uživajte u jesenskoj raskoši boja u našem parku koju vam je pripremila novinarska skupina.

 

 

 [više]

Hapkido prvenstvo Hrvatske u našoj školskoj dvorani

Autor: Ivana Perić, 23. 10. 2011. 14:03

U nedjelju, 16.10. 2011., održano je hapkido prvenstvo Hrvatske u našoj školskoj dvorani. Nastupilo je 40-ak natjecatelja iz 5 klubova: HK „Agram“ , vojni HK „Petar Zrinski“ i HK „Zagi“ iz Zagreba, HK „Sveti Mihovil“  iz Slavonskog Broda, HK „Cerna“ iz Cerne.   Rezultate i fotografije pogledajte u nastavku.

                                                                               

                                         Priredili: Emanuel i Benjamin Pastuović, 8. a 

 

 [više]

Mala novinarska skupina - 3.b

Autor: Zdenka Kamenicki, 16. 10. 2011. 17:04

 

   Stigla je jesen puna plodova zemlje.

  Učenici su svojima radovima obilježili prvi dan jeseni i Dan     kruha.

 [više]

Naš izlet u Medulin

Autor: Ivana Perić, 11. 10. 2011. 20:18

   

 

 Učenice 8. a razreda, Mihaela Pavlović i Manuela Višević, napisale su mali putopis sa nezaboravnog izleta u Medulin, kojem su ove godine nazočili sadašnji osmi razredi. Detalje pročitajte u nastavku.

 [više]

Natječaj za dječje literarne i likovne radove o temi "Šuma"

Autor: Ivana Perić, 8. 6. 2011. 20:03

 

         

 

        Učenici Literarne skupine 2.b razreda su sudjelovali na Natječaju za dječje literarne i likovne radove s temom  "Šuma"  koji je objavilo Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Vinkovci povodom Međunarodne godine šuma. Učenica Katarina Mirković je pohvaljena za literarni rad Šuma upozorava,  a učenica Matea Senjković za likovni rad  Šuma je naš dom.

7. lipnja 2011.godine u šumi Kunjevci  pokraj Vinkovaca  prisustvovale su podjeli nagrada i pohvala.

                    Zdenka Kamenicki

 

                                                                                                                                                

 [više]

Obilježen Dan športa

Autor: Ivana Perić, 30. 5. 2011. 18:15

        Danas se u školi obilježio Dan športa. Redovne nastave nije bilo, a učenici su uživali u raznim tjelesnim aktivnostima: trčanju, rukometu,nogometu, igri graničara.. Simbolično  se ukazalo na to koliko je fizička aktivnost važna za zdravlje svih nas, kao što tvrdi stara poslovica: "U zdravom tijelu, zdrav duh!"  Potvrdila se i činjenica da Cerna ima izvrsne mlade i talentirane športaše.

Rezultate natjecanja i poneke fotografije pogledajte u nastavku (veći broj fotografija nalazi se u foto-galeriji).

 [više]

Književnik Tito Bilopavlović u našoj školi

Autor: Ivana Perić, 19. 5. 2011. 11:18

                     Danas je našu školu prvi puta posjetio književnik Tito Bilopavlović, poznat po knjigama "Paunaš" i "Filipini iza ugla". Učenicima petih razreda na duhovit je način ispričao mnoge anegdote iz svog života, naročito onog najljepšeg razdoblja o kojemu je najviše pisao - djetinjstva. Upoznao je učenike sa zbirkom pjesama za djecu pod nazivom "Oprostite, volim vas". Šaljive, ali istovremeno i poučne pjesme naročito su oduševile djecu. Bio je to lijep i zanimljiv susret koji je sigurno potaknuo mnoge da još detaljnije istraže književna djela ovoga pisca.

 [više]

LUTKARSKA PREDSTAVA U ŠKOLI

Autor: Ivana Perić, 17. 4. 2011. 21:41

    U sklopu Lutkarskog proljeća u Vinkovcima, općina Cerna razveselila je 15. travnja naše mlađe osnovnoškolce predstavom "Tigrić", koju je izvelo kazalište iz Mostara. Učenici su bili oduševljeni predstavom, a naročito ih je oduševila glazba te svjetlosni i zvučni efekti. Priča je govorila o hrabrosti tigrića i o tome kako djeca moraju i mogu biti hrabra kada je to potrebno. Osim što je bila poučna, predstava je bila vrlo vedra, prožeta duhovitim dijalozima, što je rezultiralo dugim i glasnim pljeskom na kraju predstave.

      

                                                                                            Inka Svirčević                                                                                                                              

                                                               

 [više]

Božićna priredba u našoj školi

Autor: Ivana Perić, 23. 12. 2010. 13:19

  Danas je u našoj školi održana  božićna priredba. Školski pjevački zbor otpjevao je nekoliko božićnih pjesama, a mogli smo uživati i u igrokazima koje su izveli talentirani mladi "glumci" među našim učenicima. Bio je to lijep oproštaj od prvog polugodišta, a nadamo se da će drugo biti još uspješnije. Do tada, želimo svima ugodan odmor od školskih obveza i radosne i blagoslovljene blagdane!

Djelić atmosfere s božićne priredbe pogledajte u nastavku.

 [više]

Predavanje o štetnosti oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava

Autor: Ivana Perić, 8. 12. 2010. 15:18

Predstavnici policije Mirko Mađarević i Zoran Rajher održali su predavanje o štetnosti oružja te eksplozivnih i pirotehničkih sredstava. Učenicima se ukazalo na brojne opasnosti koje prijete od njihove uporabe. U Hrvatskoj je oko devetsto kilometara kvadratnih još uvijek nerazminirano što ugrožava sigurnost i slobodu kretanja. Česta je pojava i rizično čuvanje oružja, streljiva i granata zaostalih iz Domovinskog rata, što nerijetko rezultira ljudskim žrtvama. Učenicima se savjetovalo da pozovu svoje roditelje da predaju policiji eksplozivne naprave i oružje ukoliko ih imaju kod kuće. Velika opasnost su i petarde, koje također mogu nanijeti brojne ozljede i nikako nisu bezopasna zabava.

 [više]

Predavanje o štetnosti droga

Autor: Ivana Perić, 22. 11. 2010. 12:38

22. studenog 2010. predstavnici policije naše županije održali su predavanje o jednom od najvećih problema današnjice – ovisnosti o drogama. Učenici su se upoznali s vrstama i kobnim posljedicama pojedinih vrsta droga. Saznali su da ne postoje neškodljive droge i da se samo zdravim stavom prema životu mogu boriti protiv svakog oblika ovisnosti.

 [više]

INTERVJU S KNJIŽEVNIKOM JADRANKOM BITENCOM

Autor: Ivana Perić, 5. 5. 2010. 23:07

     30. travnja 2010. godine našu je školu posjetio poznati hrvatski pisac za mladež, Jadranko Bitenc. Šestim razredima naše škole predstavio je svoju knjigu za mlade, „Twist na bazenu“. To je roman autobiografskog karaktera koji progovara o dječaku po imenu Ado koji živi u nesređenoj obitelji. Nesretno obiteljsko okruženje ipak ga ne sprječava da izraste u zdravog dječaka koji shvaća da će se iz problema izvući nižući uspjehe u školi. 

 [više]

PROMOCIJA KNJIGE "HOD PO ŽICI"

Autor: Ivana Perić, 8. 3. 2010. 22:05

               U nedjelju, 7. ožujka u 17 sati, u prepunoj svečanoj dvorani naše škole, održana je promocija knjige Hod po žici, nastavnice Verice Špehar Vratarić. Književno predstavljanje bilo je tematski povezano s izvornom slavonskom baštinom, zvukom tamburice samice i radovima članica etno udruge „Divan“ iz Cerne, koje su za ovu prigodu uredile i scenografiju tradicionalnim slavonskim vezom na stolnjacima i jastucima. Pozdravni je govor održao ravnatelj škole, prof. Ilija Grgić, a svečani trenutci započeli su recitiranjem Ujevićeve pjesme „Ove su riječi crne od dubine“, koja govori o svrsi književnog stvaranja.         

 [više]

MOJ MALI MATURALAC

Autor: Ivana Perić, 16. 2. 2010. 19:46

 U rujnu 2009. godine svi su osmi razredi bili na trodnevnoj ekskurziji, te su posjetili Knin, Split, Trogir i Šibenik. Bila su to tri dana prepuna uzbuđenja, veselja i prijateljske atmosfere. Pročitajte putopis učenice osmog razreda koja je u riječi pretočila vlastite dojmove s tog putovanja.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 e-Dnevnik poveznica

Popis udžbenika za

školsku godinu 2018./2019.

 

1. razred

2. razred

3. razred

4. razred

5. razred

6. razred

7. razred

8. razred

Koliko je sati ?

Oglasna ploča
Skockajte web! 2012

Anketa (mala)
Da li pročitaš knjigu koju posudiš u školskoj knjižnici?Koliko je stupnjeva?

Weather Widget

Tko je trenutno online!  

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 9. 2011.

Ukupno: 999806
Ovaj mjesec: 2368
Ovaj tjedan: 1056
Danas: 10
Sandučić povjerenja

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Raspored zvonjenja

Prije podne

1. sat     8,00  –   8,45

2. sat     8, 50 –  9,35

Veliki odmor

3. sat       9,50 – 10,35

4. sat    10,40 – 11,25

5. sat    11,30 – 12,15

6. sat    12,20 – 13,05

 

Poslije podne

1. sat     13, 15 – 14,00

2. sat     14,05 –  14,50

Veliki odmor

3. sat    15,05 –  15,50

4. sat   15,55 –  16,40

5. sat    16,45 –  17-30

6. sat    17,35 –  18,20

CMS za škole logo
Osnovna škola Matija Antun Reljković Cerna / Šetalište dr. F. Tuđmana 3, HR-32272 Cerna / os-mareljkovic-cerna.skole.hr / ured@os-mareljkovic-cerna.skole.hr
preskoči na navigaciju