preskoči na sadržaj

Osnovna škola Matija Antun Reljković Cerna

 > Knjižnica
vijesti

NATJEČAJ ZA NAJBOLJI BEĆARAC NA TEMU BIBLIOBUSA, KNJIGA, ČITANJA I UČENJA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Sanja Kovač, 16. 1. 2019. 11:40

Dragi učitelji i učenici,

bibliobusna služba Vukovarsko-srijemske županije raspisala je natječaj povodom 13. rođendana Bibliobusa. Budući je Europska komisija proglasila 2018. godinu Europskom godinom kulturne baštine, odabran je bećarac kao važan dio naše kulturne baštine.

Stoga, svi koji vole bećarac i žele sudjelovati u natječaju, mogu saznati više informacija u prilogu.

 [više]

DAN PRAVA ČOVJEKA - PRAVO NA ČITANJE

Autor: Sanja Kovač, 10. 12. 2018. 10:52

Danas kada se obilježava Dan prava čovjeka, možemo se prisjetiti jednog vrlo važnog prava čovjeka - PRAVA NA INFORMACIJE (Čl. 17), tj. PRAVA NA ČITANJE.

Zašto je čitanje toliko važno? Zašto učenici trebaju čitati lektirne naslove? Koje su prednosti čitanja? Sve su to pitanja koja se radoznale glavice mogu zapitati...možda se pitaš i ti... Brojna istraživanja su dokazala da je čitanje korisno za naš mozak, a postoje i druge dobrobiti čitanja.

Zanimljivo je i da je Sanja Polak, jedna od najčitanijih spisateljica za djecu, imala problema sa čitanjem, koju je uspješno savladala i stoga savjetuje da bi djeca trebala čitati barem 15 do 20 minuta da bi poboljšali svoju tehniku čitanja. Stoga, čitajmo!

 

 

 [više]

PROJEKT RAZMJENE STRANIČNIKA

Autor: Sanja Kovač, 22. 11. 2018. 13:11

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige naša škola je bila uključena u međunarodni projekt razmjene straničnika (Bookmark Exchange Project). Učenici naše škole od 2. do 4. razreda su izrađivali straničnike koje smo poslali učenicima škole koju nam je odredila Internationall Association of School Librarianship, organizacija koja je voditelj ovog projekta. Cilj projekta je na jednostavan i zabavan način podijeliti užitak i ljubav prema knjigama i knjižnicama, uspostavljajući pritom nova prijateljstva putem školskih knjižnica.

 [više]

MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Autor: Sanja Kovač, 20. 11. 2018. 10:11

Za svu djecu koja vole društvene igre (pogotovo Čovječe, ne ljuti se) Ured UNICEF-a za Hrvatsku je objavio računalnu, zabavnu i edukativnu igru ČOVJEČE, ISPRAVI SE. Zapravo, radi se o učenju o dječjim pravima kroz igru i na taj način djeca mogu otkriti zašto su prava važna, što su potrebe, a što želje, kakva sve prava postoje...

 [više]

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Autor: Sanja Kovač, 16. 11. 2018. 10:30

U našoj školi Međunarodni dan tolerancije je obilježen dvjema radionicama u suradnji sa razrednicom Marijom Barukčić i učenicima 5. b razreda (8.11.) i razrednicom Marinom Stipić i učenicima 5. c razreda (16.11.).

Učenici su imali priliku posvijestiti sebi važnost tolerancije i uvažavanja drugih ljudi, spoznati da je tolerancija poštivanje različitosti te se upoznati sa pojmovima kao što su predrasuda, stereotipi, diskriminacija.

 [više]

OBAVIJEST UČENICIMA

Autor: Sanja Kovač, 15. 11. 2018. 13:12

Dragi učenici i roditelji,

povodom Dana hrvatskih knjižnica, od 12. do 23. studenoga 2018. UPIS I OBNOVA članstva u Bibliobusu su BESPLATNI! Bibliobus će biti u Cerni 21. studenog od 11.30 do 13.00. Nadam se da ćete uspjeti iskoristiti ovu priliku!

 [više]

MEĐUNARODNI DAN ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Autor: Sanja Kovač, 22. 10. 2018. 11:07

Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica. Ovogodišnja tema je: ZAŠTO VOLIM SVOJU ŠKOLSKU KNJIŽNICU! Budući je danas Međunarodni dan školskih knjižnica možemo se prisjetiti njezine važnosti i zašto ju volimo. Zaista je puno razloga zašto se voli školska knjižnica od učenja u radosnom i poticajnom okruženju, pronalaženju novih i zanimljivih naslova knjiga, novih informacija, druženju s piscima i drugim učenicima u opuštenoj atmosferi...

 

 [više]

SVJETSKI DAN HRANE I DAN KRUHA

Autor: Sanja Kovač, 16. 10. 2018. 11:30

Budući je danas Svjetski dan hrane i Dan kruha, prisjetimo se važnosti i sve ljepote kruha kao i nekih uzrečica o kruhu.

Dobar kao kruh!

Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača!

Kruh je život! Čuvajmo „kruh“!

Tko tebe kamenom, ti njega kruhom!

Kruh naš svagdanji, daj nam ga danas…!

 [više]

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Autor: Sanja Kovač, 15. 10. 2018. 10:41

Danas je počeo Mjesec hrvatske knjige, najveća tradicionalna manifestacija u Hrvatskoj, posvećena knjizi, knjižarstvu i knjižničarstvu. Osnovna bit manifestacije je poticanje čitanja i naglasak na važnosti knjige i knjižnica.

Glavna tema manifestacije ove godine je "Baš baština", s fokusom na baštinu kao temelj nacionalnog i kulturnog identiteta. Stoga je glavni motiv glagoljica kao posebnost našeg naslijeđa.

 [više]

SVJETSKI DAN UČITELJA

Autor: Sanja Kovač, 5. 10. 2018. 10:07

Zašto je Bog stvorio učitelje

Bog je trebao samo šest dana da stvori savršeni svijet. Kruna stvaranja svijeta bio je čovjek. Bog ga je s puno ljubavi načinio po svojoj slici i prilici. No, čovjek je od samoga početka pravio probleme. I nastavio je praviti probleme unatoč svemu što je Bog činio za njega. Zato Bog odluči stvoriti posebnu vrstu ljudi – učitelje. Učitelji su drugačiji od ostalih ljudi: mudriji su i strpljiviji, nemaju sto ruku, ali mogu raditi sto poslova odjednom, a tuđu djecu vole jednako kao vlastitu. Stari su Grci učitelja opisivali riječju ENTUZIJAST.

 [više]

JESENSKA RAVNODNEVICA - POČETAK JESENI

Autor: Sanja Kovač, 23. 9. 2018. 10:08

Danas je započela jesenska ravnodnevica i stoga obilježavamo početak jeseni.

 

JESEN

Jesen je ptica

Od tisuću boja,

Rumenih, zlatnih….

Nema im broja!

 

 

 

 [više]

UZ MEĐUNARODNI DAN MIRA

Autor: Sanja Kovač, 21. 9. 2018. 10:05

Kako reagirati na uvrede

Jedan je nekulturni čovjek javno vrijeđao jednog mudraca: – Ti si bezbožnik! Ti si pijanac! Lopov! A ovaj se samo smiješio na uvredljive riječi.
Jedan “šminker”, fino odjeven, promatrao je tu scenu pa reče mudrom čovjeku:
– Kako možete tolerirati tako nešto? Zar vas ne bole te njegove riječi?
Ovaj se ponovo nasmiješi i reče: – Dođite kod mene, želim Vam nešto darovat
i.

 

 [više]

VRAĆANJE KNJIGA U KNJIŽNICU

Autor: Sanja Kovač, 8. 6. 2018. 10:15

Poštovani učenici,

još jedna školska godina je iza nas i vrijeme je samo za vraćanje knjiga u školsku knjižnicu.

Stoga, molim sve učenike, posebice učenike 8. razreda - korisnike školske knjižnice da vrate sve knjige koje su posudili u knjižnicu najkasnije do  ponedjeljka 11. lipnja 2018.

Vaša knjižničarka

 [više]

UZ SVJETSKI DAN SPORTA

Autor: Sanja Kovač, 30. 5. 2018. 13:07

U našoj školskoj knjižnici stigao je novi roman - Anica i sportski dan, uvršten u popis lektire za 2. razred, koji govori o Anici koja uživa u kretanju i strašno se veseli sportskome danu. Njezin najbolji prijatelj Jakov ima poteškoća sa sportom pa se zato njih dvoje upute na noćni trening. A tamo na njih vrebaju brojne opasnosti.... To je poučna priča jer uči djecu kako ne bi trebala biti sama noću. Pročitajte ulomak iz romana...

Jednog poslijepodneva došao je u posjet Jakov. Izgledao je uistinu potreseno.

"Sutra imamo sportski dan!" rekao je plačnim glasom.

"Da! Nije li super?! Pobijedit ću tužibabu Špelu u trčanju!" Anici su radosno zaiskrile oči. Potrčala je u vrt i spretno se popela na trešnju.

 

 

 [više]

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Autor: Sanja Kovač, 18. 5. 2018. 10:21

Danas kada obilježavamo Međunarodni dan muzeja, na preporuku Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM), prisjetimo se jedne od definicija muzeja i njegove zadaće. "Muzej je kulturna institucija od velike važnosti za baštinu određenih društvenih i teritorijalnih područja, bilo nacionalnih ili lokalnih. Kao stalna ustanova važna za izgradnju društvenog koncepta muzej ima zadaću da sakuplja, vrednuje, čuva i izlaže javnosti zbirke predmeta, umjetnina, dokumenata prenoseći ideje pohranjene u njima i stvarajući znanje o tome." (1) Tema ovogodišnjeg Dana muzeja je “Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika” koja potiče na promišljanje načina na koji nove tehnološke mogućnosti i socijalni senzibilitet mijenjaju suvremenu muzejsku praksu te vode reinterpretaciji zbirki i njihovom predstavljanju kroz novu vizuru. (2)

 [više]

SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Autor: Sanja Kovač, 24. 4. 2018. 11:26

U našoj školi 24. travnja obilježen je Svjetski dan knjige i autorskih prava u suradnji sa učiteljicom hrvatskoga jezika Jasnom Živković i učenicima 6. a razreda nastavnim satom sa temom POVIJEST KNJIGE.

Učenici su nakon igre Memory, u kojoj su pogađali zagonetni pojam (KNJIGA), istraživali u skupinama o povijesti pisma, povijesti knjige, Johannu Gutenbergu, elektroničkim knjigama te o nekim zanimljivostima vezanim uz knjigu.

 

 [više]

DAN PLANETA ZEMLJE

Autor: Sanja Kovač, 22. 4. 2018. 10:54

Znaš li oče, otkud su brda, doline rijeke i sve to?
- Ti znaš?
- Znam. To je od velike patnje koju trpi zemlja.
U bolima je uzdisala i nadizala grudi, tako su nastala brda. Rijeke što izviru poljanama suze su iz srca zemlje. More što buči jauk je njezine duše kad je stisnu zatajene muke. Cvijeće - njezine su tugaljive misli iz neispunjenih sanja… Zeleno grmlje samo su njezine slutnje na kojima pjeva svoju nadgrobnu pjesmu kad vjetar šušti lišćem. U patnji miruje zemlja. Zimi se pokriva bijelim plaštem od pahuljica da pod njim podnosi ledeni san, na postelji svoje žalosti. I zvjezdice gore dršću kad gledaju njezine patnje…
Samo sunce je katkad grije od samilosti.
Marija Jurić Zagorka

 [više]

MEĐUNARODNI DAN DJEČJE KNJIGE

Autor: Sanja Kovač, 2. 4. 2018. 09:12

Međunarodni dan dječje knjige u svijetu se obilježava 2. travnja već četrdeset godina, na rođendan poznatoga bajkopisca Hansa Christiana Andersena. Riječ je o svečanosti dječje knjige te poticanja čitanja i čitalačkih navika učenika.

Poruka djeci svijeta (ukratko):

Manje je više

Dječja je knjiga čudesna sila koja promiče velike želje malih ljudi. Potiče hrabrost prema životu.

 

 [više]

SVJETSKI DAN VODA

Autor: Sanja Kovač, 22. 3. 2018. 10:52

Svjetski dan voda se obilježava svake godine kako bi se ukazalo na važnost vode. Tema Svjetskog dana voda 2018. godine je Priroda za vodu, a proučava prirodna rješenja za izazove s kojima se suočavamo u 21. stoljeću. Ovogodišnja tema istražuje kako možemo koristiti prirodu za poboljšanje kvalitete vode. Danas 2,1 milijarda ljudi živi bez sigurne pitke vode kod kuće, što utječe na njihovo zdravlje, obrazovanje i život. Više o ovoj temi možete pronaći na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

VODA

Voda na zemlji znak je života,

ona je naša najveća prirodna ljepota.

 

 [više]

SVJETSKI DAN PJESNIŠTVA

Autor: Sanja Kovač, 21. 3. 2018. 10:00

Na prvi dan proljeća i rođendan hrvatskoga pjesnika Ivana Gorana Kovačića obilježavamo i Svjetski dan pjesništva. Od 1964. godine u spomen na velikog pjesnika, Ivana Gorana Kovačića, svake se godine na dan njegovog rođenja, u njegovom rodnom Lukovdolu održava pjesnička manifestacija - Goranovo proljeće.

POZIV PROLJEĆA

Poslije duge hladne zime

Proljeće nas opet zove:

"Iz ladica izvadite

One vaše lijepe snove

 [više]

SVJETSKI DAN PRIPOVIJEDANJA

Autor: Sanja Kovač, 20. 3. 2018. 10:50

Danas se obilježava Svjetski dan pripovijedanja, međunarodna manifestacija posvećena usmenom pripovijedanju koja se od 2003.  slavi na svim kontinentima, na sjevernoj Zemljinoj hemisferi na proljetni ekvinocij, na južnoj na jesenski ekvinocij. Ovogodišnja tema Svjetskog dana pripovijedanja su mudre lude.

Dva skakavca - poučna priča o prijateljstvu

Porječkala se dva skakavca.

Jedan je rekao:  Ja sam najbolji skakavac.  
Mogu skočiti mnogo više od tebe. I skoči na visoko stablo.

 [više]

MEĐUNARODNI DAN MATERINSKOGA JEZIKA

Autor: Sanja Kovač, 21. 2. 2018. 10:24

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. UNESCO-v dokument  iz 1970. godine kaže »Materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.«

 

 

 

 

 [više]

ČITAJ NAGLAS! MIJENJAJ SVIJE(S)T!

Autor: Sanja Kovač, 16. 2. 2018. 10:30

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 16. veljače, kako bi se pokazalo svijetu da pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji (1). Zašto čitati naglas?

Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija razumijevanje za društvene probleme i čimbenik je budućeg uspješnog razvoja djeteta. Također, prema istraživanjima, čitanje povećava kreativnost, rječitost, zahvaljujući čitanju postižu se bolji rezultati na ispitima, smanjuje se stres.

 [više]

PRVAŠIĆI PRVI PUT U BIBLIOBUSU

Autor: Sanja Kovač, 15. 2. 2018. 10:24

Jučer su naši prvašići prvi puta posjetili Bibliobus i upoznali se sa putujućom knjižnicom. Uživali su u neobičnoj priči o Čarapojedcu, Ivane Guljašević koju im je knjižničar Vladimir ispričao na zabavan način, uključujući i djecu u priču, a posebno su bili uzbuđeni kada su dobili svoje članske iskaznice.

Bilo im je jako zanimljivo, sa puno veselja i doživljaja! Uostalom, pogledajte više u foto-galeriji.

 

 [više]

VALENTINOVO & LJUBAV PREMA KNJIZI

Autor: Sanja Kovač, 14. 2. 2018. 12:32

Valentinovo je dan kada slavimo ljubav, no ne samo onu romantičnu već i ljubav prema čitanju. Mnogi bi se iznenadili kako se zanimljivi i korisni savjeti o ljubavi mogu pronaći u knjigama.

Većina učenika osim lektire ne čita ništa drugo, no postoje knjige koja nas mogu nadahnuti nezaboravnim pričama i porukama. Npr. roman Zabranjena vrata, Zlatka Krilića koji je uvršten u lektiru za 5. razred osnovne škole nam poručuje da se ljubav može dogoditi na najneobičnijim mjestima onda kad joj se najmanje nadamo... Stoga, potražite nove uzbudljive knjige i zaljubite se u čitanje!

 [više]

REFERENTNA ZBIRKA

Autor: Sanja Kovač, 7. 2. 2018. 12:01

Budući da učenici u 3. razredu prema Planu i programu za Hrvatski jezik, uče o referentnoj zbirci i uporabi enciklopedija, a zadaća je suvremene školske knjižnice biti potpora obrazovnim ciljevima i zadaćama nastave, održan je sat o KORIŠTENJU ENCIKLOPEDIJAMA kao izvoru znanja, u suradnji sa učiteljicom Anitom Krznarić i učenicima 3. a razreda.

Učenici su upoznati sa referentnom zbirkom (što je referentna zbirka, koje knjige joj pripadaju, čemu služe i kako se njima koristiti), kako se koristiti raznim vrstama enciklopedija, kako pronaći traženu informaciju služeći se kazalom i abecednim redom.

 [više]

DAN PRAVA ČOVJEKA - PRAVO NA ČITANJE

Autor: Sanja Kovač, 10. 12. 2017. 10:12

10. prosinca 1948. potpisana je Opća deklaracija o ljudskim pravima, dokument koji se odnosi  i na dječja prava, stoga se na ovaj dan obilježava Dan prava čovjeka. Jedno od prava djece kaže da dijete ima pravo na informacije (čl. 17), što uključuje i pravo na čitanje. Zašto čitati? Prema riječima gđe Dinke Juričić postoji 9 DOBRIH RAZLOGA ZA ČITANJE DOBRIH KNJIGA:

  1. POTIČE MAŠTU
  2. ŠIRI HORIZONTE
  3. POTIČE NA RAZMIŠLJANJE
  4. RAZVIJA VJEŠTINU KONCENTRACIJE
  5. BOGATI RJEČNIK
 [više]

MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Autor: Sanja Kovač, 20. 11. 2017. 10:10

Danas, kada se obilježava Međunarodni dan djeteta i rođendan UN-ove Konvencije o pravima djeteta, možemo se podsjetiti svih dječjih prava i odgovornosti. Unicef definira pravo kao potrebu. Dakle, postoje osnovne stvari koje svako dijete mora imati kako bi živjelo zdravo, sigurno i lijepo. Npr. svako dijete mora jesti da bi živjelo, stoga ima pravo na primjerenu i zdravu hranu.

Naravno, svako pravo koje dijete ima, nosi u sebi i određenu odgovornost. Npr., svako dijete ima pravo na obrazovanje, no njegova je odgovornost redovito ići u školu, učiti, pisati domaće zadaće i truditi se postići najbolji mogući uspjeh. Danas, zapitajmo se osvaruju li sva djeca svoja prava i potrudimo se  poštivati ne samo svoja prava već i prava drugih.

 [više]

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Autor: Sanja Kovač, 16. 11. 2017. 10:29

Danas kada obilježavamo Međunarodni dan tolerancije možemo se podsjetiti UNESCO-ve definicije tolerancije koja kaže: "›Tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti svjetskih kultura, oblika izražavanja i bivanja ljudi. Tolerancija se učvršćuje znanjem, otvorenošću, komunikacijom i slobodom misli, savjesti i uvjerenja.”  Stoga, budimo tolerantni prihvaćajući da smo različiti, ali isti i na taj način obogaćujemo svijet oko sebe.

U našoj školi Međunarodni dan tolerancije je obilježen i radionicom o toleranciji u suradnji sa razrednicom Jasnom Živković i učenicima 6. a razreda.

 [više]

ODRŽAN SUSRET S KNJIŽEVNICOM BRANKOM PRIMORAC

Autor: Sanja Kovač, 15. 11. 2017. 11:31

U Mjesecu hrvatske knjige, u suradnji s nakladničkom kućom Alfa, dana 13. studenog imali smo čast, po treći puta u našoj školi, ugostiti književnicu i novinarku Branku Primorac, čije su dvije knjige Ljubavni slučaj mačka Joje i Maturalac uvrštene u popis lektire za 5. i 7. razred osnovne škole.

Gospođa Branka zainteresirala nas je pričama iz svoga djetinjstva, otkrila nam je da je zbog svoje velike simpatije postala novinarka te kako je nastala knjiga Ljubavni slučaj mačka Joje zahvaljujući jednom kućnom mačku.

Za roman "Maturalac" dobila je književnu nagradu "Mato Lovrak" za najbolji roman za mladež objavljen 1993. godine, roman za koji joj je trebalo samo tri mjeseca.

 [više]

SUSRET S KNJIŽEVNICOM BRANKOM PRIMORAC

Autor: Sanja Kovač, 3. 11. 2017. 12:33

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige i Mjeseca školskih knjižnica u našoj školi održat će se književni susret s poznatom hrvatskom književnicom Brankom Primorac 13. studenog 2017.  sa početkom u 13. 15.  Svi ste dobrodošli!

 [više]

POSJET PRVAŠIĆA ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Autor: Sanja Kovač, 30. 10. 2017. 12:28

30. listopada 2017. učenici prvih razreda naše škole (1. a i 1. b razreda) prvi put su posjetili našu školsku knjižnicu u suradnji sa učiteljicama razredne nastave Snježanom Ivanković i Zdenkom Kamenicki.

Učenici su se mogli bolje upoznati sa prostorom, knjižničarkom i pojmovima vezanim za knjižnicu, dakle što je školska knjižnica, tko je školski knjižničar, što je knjiga, a što slikovnica. Također, učenici su naučili razlikovati knjižnicu od knjižare te su se upoznali sa pravilima posudbe.

Kroz priču Nade Iveljić učenici su naučili kako se treba postupati s knjigama kako bismo ih čuvali. Nakon toga su učenici imali priliku likovno se izraziti.

 
 [više]

MJESEC ŠKOLSKIH KNJIŽNICA 2017.

Autor: Sanja Kovač, 22. 10. 2017. 10:13

Listopad je mjesec u kojem slavimo rad školskih knjižnica, a također obilježavamo i Dan školskih knjižnica (22. 10.). Tema ovogodišnjega Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica je Povezivanje zajednica i kultura i temelji se na temi godišnje konferencije Međunarodne udruge školskih knjižničara: Učenje bez granica. U skladu s time, ove se godine Međunarodni mjesec školskih knjižnica usredotočuje na povezivanje zajednica i kultura cijelog svijeta koje dijele ljubav prema školskim knjižnicama demonstrirajući pregršt zanimljivih aktivnosti svojih knjižnica.

 [više]

SVJETSKI DAN HRANE I DAN KRUHA

Autor: Sanja Kovač, 16. 10. 2017. 10:52

Danas kada  obilježavamo Svjetski dan hrane i Dan kruha, imamo priliku biti zahvalni za sve blagodati (plodove) koje nam je priroda podarila i podsjetiti se na vrijednost kruha kao najvažnije namirnice.

KRUH OD SRCA

Otkad se Lovorka sjeća, njezina je baka za Dan kruha pekla osobiti kruh: veliki kruh u obliku srca. Redovito ga je pekla i dok je Lovorka išla u jaslice pa u vrtić, a i sada kada već ide u školu. Lovorka je bila jako ponosna na bakin kruh. Zvala ga je "kruh od srca".

 [više]

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2017.

Autor: Sanja Kovač, 13. 10. 2017. 11:54

15. listopada 2017. započet će Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koja se svake godine provodi u svrhu promicanja čitanja. Ovogodišnja manifestacija posvećena je enciklopedistici. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja nosi naziv "Čitanje ne dolazi u pitanje" i čitat će se knjige - Tihomir Horvat: Mali ratnik, Sanja Pilić: Pošalji mi poruku i Maja Brajko-Livaković: Milijunaši. Svi učenici koji su zainteresirani za sudjelovanje mogu potražiti informacije na web stranici Knjižnica grada Zagreba ili u našoj knjižnici. Također, u sklopu ove manifestacije održat će se 5. natjecanje u čitanju naglas

 [više]

SVJETSKI DAN UČITELJA

Autor: Sanja Kovač, 5. 10. 2017. 10:12

Danas svim učiteljicama i učiteljima naše škole čestitamo Svjetski dan učitelja! Pročitajte nekoliko mudrih izreka o poučavanju, učenju i učiteljima:

Dobro poučava
onaj tko dobro razlikuje.

latinska

Kad poučavamo druge,
učimo i sami.

Seneka

 [više]

JESENSKA RAVNODNEVICA - POČETAK JESENI

Autor: Sanja Kovač, 22. 9. 2017. 10:00

Danas kada počinje jesenska ravnodnevica, obilježavamo početak jeseni, ali i Svjetski dan mora, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama te Europski dan bez automobila.

GITARA JESENJEG VJETRA

Vjetar je opet uzeo svoju staru gitaru,
staru, staru, jako staru.
I pjesmu jeseni uz nju zapjevao,
pjevao, pjevao, pjevao...

 [više]

MEĐUNARODNI DAN MIRA

Autor: Sanja Kovač, 21. 9. 2017. 10:35

"Potraga za mirom počinje u domu, u školi i na poslu."

Silvia Cartwright

Svake godine se 21. rujna obilježava Međunarodni dan mira koji je rezolucijom UN-a iz 2001. godine određen danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini.

 

 [više]

VRAĆANJE SVIH KNJIGA U ŠKOLSKU KNJIŽNICU

Autor: Sanja Kovač, 8. 6. 2017. 09:35

Poštovani učenici,

budući je kraj školske godine 2016./2017. vrijeme je da se vrate sve posuđene knjige u školsku knjižnicu.

Stoga, molim sve učenike, posebice učenike 8. razreda - korisnike školske knjižnice da vrate sve knjige koje su posudili u knjižnicu najkasnije do  petka   9. lipnja 2017.

Vaša knjižničarka

 

 [više]

SVJETSKI DAN SPORTA

Autor: Sanja Kovač, 30. 5. 2017. 09:00

Obilježavanje Svjetskog dana sporta potiče nas na razmišljanje o razlozima i dobrobitima bavljenja sportom. Dobro je poznato da je bavljenje sportom ili bilo kojim drugim oblikom aktivnosti jako korisno kako za odrasle tako i za djecu. Vježbanje čuva i i unapređuje zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, razvoj pozitivnih osobina i vještina te na usvajanje motoričkih znanja i postignuća.

Pozitivna uloga sporta u razvoju djeteta

Djeca kroz sport razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije.

 [više]

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Autor: Sanja Kovač, 18. 5. 2017. 10:53

Ove godine obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, odvija se sa temom MUZEJI I SPORNE POVIJESTI: GOVORITI O NEIZRECIVIM MUZEJIMA (Museums and contested histories: Saying the unspeakable in Museums).  Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja je manifestacija koja povezuje sve naše muzeje s muzejima svijeta, a koja se provodi raznovrsnim aktivnostima.

 [više]

SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Autor: Sanja Kovač, 23. 4. 2017. 14:13

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simboličan datum u Svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, W. Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Dok se u Hrvatskoj 22. travnja obilježava Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996., u spomen na Marka Marulića koji je toga dana 1501. dovršio pisanje svoje knjige Judita.

 [više]

DAN PLANETA ZEMLJE

Autor: Sanja Kovač, 22. 4. 2017. 13:37

DAN PLANETA ZEMLJE

Čujem vjetar nosi glas:

Zemlja živi za sve nas.

Slušam šumi ocean:

Čestitamo ti tvoj dan.

I moj dar je prekrasan,

vječno čuvat ću taj san!

 

Jeste li znali...

 

 [više]

SVJETSKI DAN VODA

Autor: Sanja Kovač, 22. 3. 2017. 10:47

Svjetski dan voda koji se obilježava 22. ožujka svake godine sa svrhom poduzimanja određenih aktivnosti kako bi se riješila kriza u vezi vode. Danas, preko 663 miliona ljudi žive bez čiste, pitke vode blizu njihovog doma, stoga provode bezbrojne sate donoseći vodu sa udaljenih izvora i bore se sa zdravstvenih posljedicama korištenja zagađene vode. Ove godine tema je: Zašto ne iskoristiti vodu? kako bi se podržalo unapređenje kvalitete vode, reduciranje, pročišćavanje i ponovna upotreba odbačene vode.

 

 

 [više]

SVJETSKI DAN ŠUMA

Autor: Sanja Kovač, 21. 3. 2017. 13:48

HRAST

 

Radujem se kao dijete

kad mi slete kos, orao, soko i sova,

vrapčić, čaplje, jato roda…

i nastane sve do krova.

 

Kad je žega, ružno vrijeme,

Nigdje bolje no uz mene.

Uz hrašće se zaklon išće,

Sto se zvijeri meni stišće.

 [više]

DAN DAROVITIH UČENIKA

Autor: Sanja Kovač, 21. 3. 2017. 10:00

Tko su darovita djeca? Darovita djeca su ona koja su identificirana od strane stručnih osoba i koja su zahvaljujući iznimnim sposobnostima spremna i za iznimna postignuća. Takvoj djeci potreban je i program koji se razlikuje od uobičajenog programa. Stoga, evo nekoliko savjeta za rad sa darovitom djecom.

12 SAVJETA ZA RAD S DAROVITIMA:

1. Uvođenje veće količine interesantnih i primjenjivih informacija na određenu programom zadanu temu.

2. Poučavanje treba ići u veću dubinu, temu treba obraditi detaljnije, svestrano, tragati za odgovorima koji nisu očigledni.

3. Treba omogućiti primjenu znanja i elaboraciju znanja povezivanjem s drugim područjima

4. Prilagodite način poučavanja stavljanjem naglaska na razumijevanje i kreativnost

 

 [više]

MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Autor: Sanja Kovač, 8. 3. 2017. 09:56

Ljepota žene

„Ljepota žene nije u odjeći koju nosi, njezinom stasu ili frizuri. Ljepota žene se ogleda u njenim očima jer su ona vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav počiva.

Ljepota žene ne leži u njezinoj vanjštini, već se prava ljepota žene očituje u njezinoj duši. To je pažnja koju ona nesebično pruža, strast koju poznaje. Kako godine prolaze, ženina ljepota raste.“

Audrey Hepburn

 

Svim pripadnicama ljepšeg spola, želimo sretan Dan žena!

 [više]

JOSIPA KRMPOTIĆ - NAJČITATELJICA U BIBLIOBUSU

Autor: Sanja Kovač, 24. 2. 2017. 12:19

U ponedjeljak 20. veljače 2017. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci održana je svečana dodjela i proglašenje pobjednika natječaja za najkreativniji selfie na temu “Što mi znače Bibliobus, knjige i čitanje!”. No, budući da Bibliobus Vukovarsko-srijemske županije slavi 11. godinu uspješnog rada, ovom prigodom su proglašeni i najčitatelji za proteklu godinu.

U kategoriji djece, Josipa Krmpotić učenica 4. b naše škole je proglašena najčitateljicom u Bibliobusu, stoga joj iskreno čestitamo!

Više fotografija pogledajte u foto-galeriji.

 

 [više]

MEĐUNARODNI DAN MATERINSKOG JEZIKA

Autor: Sanja Kovač, 21. 2. 2017. 10:10

˝Često se kaže da je upravo po jeziku čovjek čovjekom. Jezikom izričemo sve svoje misli i osjećaje, jezik nam je prenio znanja i dostignuća naših predaka, u jeziku će nas naslijediti naši potomci. Jezik je najdragocjenija tekovina čovječanstva, ali kako je čovječanstvo u stvarnosti mozaik naroda s vlastitim povijestima i kulturama, tako je i ljudski jezik predstavljen u stvarnosti mozaikom narodnih jezika. Zato je svakomu narodu njegov jezik svetinja. I pojedincu je materinski jezik svetinja, on mu je kao pupčana vrpca koja ga povezuje s vlastitim narodom. Možemo reći da je materinski jezik čovjekovu duhu domovina, gdje god čovjek živio, na domaćem tlu ili u tuđini.“
                                              Deset teza o hrvatskom jeziku, Dalibor Brozović

 [više]

OBILJEŽAVANJE VALENTINOVA

Autor: Sanja Kovač, 16. 2. 2017. 12:16

Danas je u našoj školi obilježeno Valentinovo satom motivacije čitanja u suradnji sa nastavnicom hrvatskoga jezika Jasnom Živković i učenicima 5. a razreda.

Učenici su imali priliku uživati u poglavlju iz romana Branke Primorac "Ljubavni slučaj mačka Joje", povezujući se sa tekstom, prepoznavajući sebe u pročitanom, punom slika i poruka o svijetu koji ih okružuje.

Isto tako, učenici su bili motivirani postavljati sebi pitanja prije, za vrijeme i nakon čitanja kako bi ubuduće stvorili naviku čitati sa više razumijevanja.

Na kraju, učenici su sami smišljali izreke o čitanju i pravili straničnike.

 

 [više]

VALENTINOVO

Autor: Sanja Kovač, 14. 2. 2017. 10:00

Svi su zaljubljeni

      U mojoj kući svi su zaljubljeni. Tata u mamu i obratno. Sestra u Šimu iz susjedne ulice i obratno. Moje dvije zlatne ribice također su zaljubljene jedna u drugu. Plivaju u akvariju i svako malo se poljube. A mačak Stjepko sjedi na prozoru i uzdiše kad god ugleda Samantu, susjedovu mačku. Jedino ja nisam zaljubljen. Barem se nadam. Vrlo se nadam. Trudim se oko nezaljubljenosti. Kada ugledam Maricu u prodavaonici, pozdravim je i samo produžim dalje. Obično odem do police sa slatkišima ili ledenice. Promatram razne hobotnice, grašak i mrkvice, a zabuljim se i u krumpiriće. U sve se zabuljim osim u Maricu. Srce mi, doduše, lupa kao ludo. A i koljena mi se tresu. I zubi mi zvekeću kao da imam groznicu.

 [više]

NATJEČAJ ZA NAJKREATIVNIJI SELFIE Vijest ima dokument u privitku

Autor: Sanja Kovač, 20. 1. 2017. 12:12

Dragi učenici,

bibliobusna služba Vukovarsko-srijemske županije je raspisala Natječaj za najkreativniji selfie na temu bibliobusa, knjiga i čitanja povodom 11. godine postojanja. Svi učenici koji vole selfie, knjige, čitanje i žele sudjelovati u natječaju, mogu pronaći sve što im je potrebno u prilogu. Sretno!

 [više]

DAN PRAVA ČOVJEKA - PRAVO NA ČITANJE

Autor: Sanja Kovač, 10. 12. 2016. 10:00

10. prosinca obilježava se Dan prava čovjeka budući je na današnji dan 1948. potpisana  Opća deklaracija o ljudskim pravima kojom se jamči ravnopravnost, sloboda i sigurnost svim ljudima bez obzira na razlike. Iako ovaj dokument uključuje i prava koja se odnose na djecu, zapravo su dječja prava regulirana puno kasnije (Konvencijom o pravima djeteta). No, jedno od jako važnih dječjih prava kaže da "dijete ima pravo na informacije" (čl. 17.). Ovo pravo uključuje i pravo na čitanje koje se smatra općim ljudskim pravom koje pripada svakom pojedincu.                      

 [više]

S BIBLIOBUSOM U PRVI RAZRED

Autor: Sanja Kovač, 7. 12. 2016. 14:22

U okviru projekta "S Bibliobusom u prvi razred" i u ovoj školskoj godini organiziran je danas susret prvašića, učenika 1. a i 1. b razreda naše škole u Cerni sa knjižničarom bibliobusne službe g. Vladimirom Vranješevićem s ciljem povećanja dječjeg interesa za knjigom i čitanjem, stvaranjem dobrih čitalačkih navika te upoznavanjem sa radom Bibliobusa. Knjižničar je učenicima, nakon kratkog predstavljanja, pročitao priču iz knjige "Pahuljaste priče za božićno jutro", čiji tekst je napisala Mireille Saver, a koju su djeca pozorno slušala i uistinu se uživjela. Nakon priče, upoznao ih je sa radom bibliobusne službe, pokazao im je kako napraviti božićno drvce od papira te im podijelio besplatne članske iskaznice, straničnike i male slatke darove.

 [više]

MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Autor: Sanja Kovač, 20. 11. 2016. 10:22

Danas se obilježava Međunarodni dan djeteta, stoga jer je  taj dan obljetnica prihvaćanja dva dokumenta Ujedinjenih Naroda koji govore o pravima djeteta i mladih. Naime, 20. studenoga 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju su potpisale 194 države (među kojima i Hrvatska), čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti. Svrha obilježavanja Dana djece je promoviranje važnosti temeljnih ljudskih prava koja se odnose na maloljetnu djecu.

 

 

 [više]

DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR

Autor: Sanja Kovač, 18. 11. 2016. 09:32

PRIČA O DJETINJSTVU

Svatko ima pravo na djetinjstvo. Svatko ima pravo, ali ima onih generacija koje ga naprosto daju u zamjenu, u zamjenu za buduća djetinjstva. Takvima je hrabrost urođena, takvima pripada svijet, pripada im čak budućnost.

Međutim, generacije o kojima govorimo ni to ne mogu uzeti jer djetinjstvo je čovjeku sve što ima. Ona neiscrpna snaga koju poslije cijeli život troši. A ako svijetu daruju djetinjstvo, onda njima ne ostaje ništa. I tako u krug. Takva djeca bez djetinjstva odmah postanu odrasli ljudi, istrošeni, umorni, postaju hodajući spomenici, žrtve čovječanstva, oni su istodobno strah i divljenje, oni u duši vječito nose suprotnosti suza i smijeha, radosti i patnje. Oni su primjer koji nitko ne bi želio biti, ali svi teže toj širini duše. Razmišljam, dok ovo pišem, gdje je moje djetinjstvo? Ima li išta čovjek poslije djetinjstva?

 [više]

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Autor: Sanja Kovač, 16. 11. 2016. 10:14

"Divno je što ne moramo čekati ni trenutka da počnemo mijenjati svijet nabolje."

Anne Frank

Danas je Međunarodni dan tolerancije, dan kojeg je 16. studenog 1966. proglasila Opća skupština UN-a, istaknuvši da će taj dan biti dan poštovanja i uvažavanja drugačijih od nas u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije. Tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, stoga je ovaj dan prilika da uvažavamo tuđe mišljenje, osjećaje i uvjerenja.

 

 [više]

POSJET PRVAŠIĆA ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Autor: Sanja Kovač, 3. 11. 2016. 12:55

2. i 3 studenog 2016. organiziran je posjet prvašića, učenika 1. a i 1. b razreda našoj školskoj knjižnici u suradnji sa učiteljima razredne nastave Inkom Svirčević i Nikolom Berać.

Učenici su se mogli bolje upoznati sa prostorom, knjižničarkom i pojmovima vezanim za knjižnicu, dakle što je školska knjižnica, tko je školski knjižničar, što je knjiga, a što slikovnica. Također, učenici su naučili razlikovati knjižnicu od knjižare te su se upoznali sa pravilima posudbe i čuvanjem knjiga.

 [više]

MEĐUNARODNI DAN ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Autor: Sanja Kovač, 22. 10. 2016. 11:12

Listopad je mjesec školskih knjižnica u kojem se obilježava i Međunarodni dan školskih knjižnica (22. 10.). Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) tom prigodom organizira projekt razmjene straničnika između školskih knjižničara i njihovih korisnika iz cijelog svijeta. Tema ovogodišnjeg projekta je „Nauči odgonetnuti svoj svijet“ („Learn how to decode your world“).

Nauči učiti, tj. nauči kako i gdje pronaći željenu informaciju.

 [više]

OBILJEŽAVANJE MJESECA HRVATSKE KNJIGE

Autor: Sanja Kovač, 19. 10. 2016. 11:19

U našoj školi, 18. listopada, obilježen je Mjesec hrvatske knjige satom motivacije čitanja u suradnji sa učiteljicom hrvatskoga jezika Nevenkom Bertić i učenicima 7. a razreda.

Učenici su mogli doživjeti poglavlje iz romana Božidara Prosenjaka "Divlji konj" na jedan posve drugačiji način, čitati ga sa više razumijevanja, sa užitkom, stvarajući vlastite dojmove i zaključke o pročitanom tekstu. Stoga, su na taj način, potaknuti na razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju.

 [više]

SVJETSKI DAN HRANE

Autor: Sanja Kovač, 16. 10. 2016. 09:30

Jesen nam donosi, osim prekrasnih boja lišća i drveća, obilje plodova voća i povrća. Donosi nam i Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. No, također, 16. listopada obilježavamo Svjetski dan hrane, datum kojeg je proglasila Svjetska zdravstvena organizacija sa ciljem jačanja svijesti javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu i jačanje solidarnosti zemalja u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva.

 [više]

ČITAM 100 NA SAT!

Autor: Sanja Kovač, 15. 10. 2016. 10:00

Manifestacija Mjeseca hrvatske knjige obilježava se svake godine od 15. listopada do 15. studenog u svrhu promicanja knjige i čitanja. Na cijelom području Republike Hrvatske u školama, vrtićima, domovima umirovljenika, knjižnicama... održat će se jednodnevna akcija s ciljem popularizacije čitanja.

NACIONALNI KVIZ ČITANJA natjecanje je za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Knjižnica grada Zagreba - Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice. Naslov kviza u 2016. godini je "Čitam 100 na sat". Za sudjelovanje u on-line kvizu, koji se nalazi na adresi http://www.knjiznica.hr/mhk/kviz/ trebalo je  pročitati knjige:

 [više]

SVJETSKI DAN UČITELJA

Autor: Sanja Kovač, 5. 10. 2016. 10:15

Danas slavimo Svjetski dan učitelja koji se obilježava u više od 100 zemalja svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO 1994. u spomen na taj dan 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja koja obuhvaća prava i obveze učitelja kao i međunarodne standarde za njihovu pripremu, daljnje obrazovanje, zapošljavanje kao i uvjete učenja i podučavanja. Na današnji dan imamo priliku prepoznati važnost rada učitelja i nastavnika te podržati njihov trud. Stoga, čestitamo svim učiteljicama i učiteljima njihov dan!

 

 

 [više]

POČETAK JESENI

Autor: Sanja Kovač, 23. 9. 2016. 10:30

Na današnji dan obilježava se Međunarodni dan kulturne baštine te Dan europske baštine, no također, na današnji dan umro je Ratko Zvrko - hrvatski književnik, novinar i boksač te Pablo Neruda - čileanski književnik i nobelovac. Kalendarska jesen započela je jučer kada je počela jesenska ravnodnevica (ekvinocij).

 [više]

MEĐUNARODNI DAN MIRA

Autor: Sanja Kovač, 21. 9. 2016. 09:45

"Mir se ne može održati silom; može se postići samo razumijevanjem."

A. Einstein

Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan mira, što nam pruža mogućnost da i mi sami  pridonesemo kulturi mira, ljubavi, nenasilja, toleranciji i međusobnog razumijevanja u svojoj obitelji i okruženju u kojem živimo. Prema riječima Majke Tereze više je gladi u svijetu za ljubavlju i poštovanjem nego za kruhom.

 [više]

OBAVIJEST UČENICIMA - KORISNICIMA ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Autor: Sanja Kovač, 5. 6. 2015. 11:47

Poštovani učenici,

budući je kraj školske godine 2014./2015. te da su svi naslovi školske lektire već trebali biti pročitani, vrijeme je isključivo vraćanja svih knjiga u školsku knjižnicu.

Stoga, molim sve učenike (posebice učenike 8. razreda) – korisnike školske knjižnice da vrate sve posuđene knjige u knjižnicu najkasnije do petka 12. lipnja 2015.

Zahvaljujem svim korisnicima na promptnosti u vraćanju knjiga.

Vaša knjižničarka

 [više]

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Autor: Sanja Kovač, 18. 5. 2015. 10:15

“Muzej je od javne potrebe, stalna i javnosti dostupna institucija u službi društva i njegovog razvoja, koja nabavlja, čuva, istražuje, predstavlja i izlaže materijalna svjedočanstva o ljudima i njihovoj okolini u svrhu proučavanja i obrazovanja, zabave i užitka."

ICOM-ova definicija  muzeja prema  Etičkome kodeksu za muzeje, 2003.

Ove godine, 18. svibnja, obilježava se 35. obljetnica Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj. U obilježavanju Međunarodnog dana muzeja svake godine sudjeluje sve više muzeja diljem svijeta.

 [više]

SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Autor: Sanja Kovač, 23. 4. 2015. 11:13

Danas, 23. travnja 2015. obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava kako bi se podržala kultura čitanja, potaknuo razgovor o literaturi te podigla svijest o važnosti knjige u svakom društvu i vremenu. Obilježavajući ovaj dan UNESCO želi potaknuti svakoga, posebice mlade na čitanje te promicanje izdavaštva i zaštitu intelektualnog vlasništva kroz zaštitu autorskih prava.  Diljem Hrvatske brojne kulturne ustanove ovim povodom organiziraju manifestaciju Noć knjige 2015. u čijem su fokusu čarolija stvaranja i radost čitanja knjiga. Stoga, i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci nas danas poziva na maratonsko druženje s knjigom. Program manifestacije možete pronaći na web stranici knjižnice ili u rubrici opširnije.

 [više]

DAN PLANETA ZEMLJE

Autor: Sanja Kovač, 22. 4. 2015. 10:55

Već tridesetak godina u svijetu i u nas se 22. travnja obilježava Dan planeta Zemlje, kada se pokreće val akcija ljudi svjesnih potrebe za zaštitom planeta.
Organiziraju se različite priredbe, koncerti, izložbe, ulične parade, čišćenja i sadnje. No, priča o Danu planeta Zemlje započela je u Americi 1963. Senator Gaylord Nelson bio je poprilično zabrinut za budućnost planeta, stoga je razgovarao s ostalim senatorima i predsjednikom SAD te su zajedno odlučili da se nešto treba poduzeti. Dogovorili su se da će predsjednik o tom problemu razgovarati s industrijalcima i naftnim moćnicima koji su najveći zagađivači u državi.

 [više]

POSJET POLAZNIKA MALE ŠKOLE ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Autor: Sanja Kovač, 16. 4. 2015. 11:29

14. i 15. travnja 2015. organiziran je posjet polaznika Male škole našoj školskoj knjižnici u suradnji sa učiteljicom Josipom Matković. Djeca su se upoznala sa prostorom, knjižničarkom i sa pojmovima - slikovnica, knjiga, rječnik, enciklopedija. Cilj posjeta je bio stvaranje navike posjeta knjižnici i usvajanje navike pravilnog korištenja knjiga. Razgovarali smo o njihovim omiljenim slikovnicama budući je to prva knjiga sa kojom se djeca susreću.

Na kraju su djeca imala priliku kreativno se izraziti crtajući svoju najbolju slikovnicu, priču ili knjižnicu, a njihove radove smo izložili na panou u holu škole. Uglavnom, djeca su uživala u posjetu našoj školskoj knjižnici, što možete vidjeti u foto-galeriji ili klikom ovdje.

 [više]

MEĐUNARODNI DAN DJEČJE KNJIGE

Autor: Sanja Kovač, 2. 4. 2015. 17:07

2. travnja u cijelom svijetu već 39 godina obilježava se Međunarodni dan dječje knjige. Ovaj datum je odabran zato što je na današnji dan rođen najveći pisac bajki H. C. Andersen. Obilježava se sa svrhom ukazivanja na važnost dječje knjige te kako bi se potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Prilika je to da se prisjetimo vrijednosti bajki koje su nepregledan izvor mašte.

 [više]

SVJETSKI DAN VODA

Autor: Sanja Kovač, 20. 3. 2015. 13:29

U cijelome svijetu se obilježava Svjetski dan voda kako bi se skrenula pozornost na važnost pitke vode te kako bi promovirali održivo upravljanje vodnim resursima. U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava već 23. godinu za redom.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je "Voda i održivi razvoj". Ona je povezana s Milenijskim ciljevima razvoja UN-a, odnosno izravno s Osiguranjem održivosti okoliša, ali i s UN-ovim akcijskim planom  - desetljeće "Voda za život" kojemu  je 2015. godine zadnja godina za ostvarenje i provođenje zadanih ciljeva.

 [više]

SVJETSKI DAN ŠUMA

Autor: Sanja Kovač, 20. 3. 2015. 12:36

Svjetski dan šuma utemeljen je 1971. godine na sjednici Generalne skupštine Europske poljoprivredne konfederacije, a zamišljen je kao događaj koji će doprinijeti povećanju svijesti o očuvanju šuma i šumskih ekosustava.Tema
ovogodišnjeg obilježavanja svjetskog dana šuma jest Šuma | Klima|
Promjena, izabrana s namjerom da naglasi važnost šuma te načine na koje je šuma povezana s klimatskim promjenama.

 

 [više]

DAN DAROVITIH UČENIKA

Autor: Sanja Kovač, 20. 3. 2015. 11:38

Obilježavanjem Dana darovitih učenika 21. ožujka (prema preporuci MZOS), želi se senzibilizirati javnost o važnosti prepoznavanja darovite, kreativne i talentirane djece. Iako postoje brojne definicije nadarenosti, neke se karakteristike spominju u većini definicija: visoke intelektualne sposobnosti, kreativnost, visoka motivacija, brza mogućnost učenja, sposobnost razvijena iznad očekivanja za dob.  Također, postoji deset znakova da bi dijete moglo biti nadareno.

 [više]

MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Autor: Sanja Kovač, 6. 3. 2015. 11:33

Uskoro nam se približava Međunarodni dan žena (8. 3.), stoga je to dobra prilika da se prisjetimo jedne izuzetne hrvatske spisateljice za djecu čije su Čudnovate zgode šegrta Hlapića  uvjerljivo najomiljenije štivo osnovaca. Ivana Brlić-Mažuranić je prva žena u članstvu Hrvatske Hrvatske Akademije Znanosti i umjetnosti, dvaput predlagana za Nobelovu nagradu za književnost te su njena djela prevedena na brojne svjetske jezike što ju smješta na sam vrh hrvatske književnosti.

 [više]

REZULTATI NATJEČAJA ZA NAJBOLJE OSMIŠLJENU REKLAMU

Autor: Sanja Kovač, 23. 2. 2015. 13:14

Prigodom 9. rođendana bibliobusa Vukovarsko-srijemske županije, u petak 20. veljače 2015. održana je svečana dodjela i proglašenje pobjednika Natječaja za najbolje osmišljenu reklamu na temu bibliobusa i njegovih usluga. Na natječaj je pristiglo ukupno 15 plakata i 2 jingla za radio. Nagrade su podijeljene u 2 kategorije: od 1. do 4. razreda OŠ i od 5. do 8. razreda OŠ. U svakoj kategoriji su izabrana 3 mjesta. U prvoj kategoriji je Josipa Krmpotić, učenica 2. b razreda naše škole osvojila 3. mjesto. Stoga, čestitamo Josipi i njezinoj mentorici učiteljici Zdenki Kamenicki!

 [više]

MEĐUNARODNI DAN MATERINJEG JEZIKA

Autor: Sanja Kovač, 19. 2. 2015. 11:04

21. veljače obilježava se diljem svijeta Međunarodni dan materinjeg jezika, stoga je ovaj dan u našoj školi obilježen u suradnji školske knjižnice i učiteljice hrvatskoga jezika, Nevenke Bertić te učenika 5. a razreda. Tom prigodom učenici su imali priliku podsjetiti se važnosti očuvanja materinjeg jezika te korištenja standardnim hrvatskim jezikom.

 

 [više]

VALENTINOVO

Autor: Sanja Kovač, 13. 2. 2015. 11:19

Sutra slavimo Valentinovo, dan zaljubljenih, ali i dan ljubavi i poštovanja prema nama dragim ljudima. No, to je dan kada se prisjećamo i ljubavi prema čitanju. Iako većina današnje djece smatra da je čitanje dosadno i naporno, postoji najmanje deset dobrih razloga zašto čitati. Istraživanja su pokazala da djeca koja puno čitaju...

 [više]

OBILJEŽEN DAN PRAVA ČOVJEKA - PRAVO NA ČITANJE

Autor: Sanja Kovač, 12. 12. 2014. 12:15

U našoj školi 10. prosinca je obilježen Dan prava čovjeka - pravo na čitanje prigodnom radionicom u suradnji sa nastavnicom hrvatskoga jezika Nevenkom Bertić i učenicima 5. a razreda.

Učenici su imali priliku naučiti nešto više o Konvenciji o pravima djeteta, UN-u, UNICEF-u te o važnostima poznavanja svojih prava i odgovornosti.

 [više]

DAN PRAVA ČOVJEKA - PRAVO NA ČITANJE

Autor: Sanja Kovač, 10. 12. 2014. 13:39

10. prosinca 1948. potpisana je Opća deklaracija o ljudskim pravima, stoga se danas obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. Ovaj dokument sadrži nekoliko odlomaka koji se odnose na prava djece. Dječja prava su regulirana tek 20. studenog 1989. Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena na sjednici Generalne skupštine UN-a. Konvencija o pravima djeteta je prvi legalni dokument koji uvodi standarde zaštite jedne od najranjivijih skupina društva - djece. Čl. 17 kaže da svako dijete ima pravo na informacije, što uključuje pravo na čitanje.

 

 [više]

MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Autor: Sanja Kovač, 20. 11. 2014. 10:17

Danas 20. studenog obilježava se Međunarodni dan djeteta čiji je cilj podsjetiti i senzibilizirati javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Isto tako, cilj je i upoznati djecu sa njihovim pravima i odgovornostima budući da svako pravo za sobom povlači i odgovornost za ponašanje i poštivanje tuđih prava. Stoga, draga djeco, čestitamo Vam vaš dan!

 [više]

DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR

Autor: Sanja Kovač, 18. 11. 2014. 10:35

Danas se obilježava tužna obljetnica pada ponosnoga grada Vukovara kada se prisjećamo kolone sjećanja i svih heroja toga grada.

Prognanikova kuća

Na putu nađoh napuštenu
puževu kućicu
podigoh je nježno
očistih od zemlje
nastanih je svojim mislima
i sazidah u njoj kulu bjelokosnu

 

 

 [više]

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Autor: Sanja Kovač, 16. 11. 2014. 20:45

"Divno je što ne moramo čekati ni trenutka da počnemo mijenjati svijet na bolje", riječi su Anne Frank, potpuno prigodne za obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije.  To je dan kada se diljem svijeta podsjeća na poštivanje i uvažavanje drugačijih od nas. Tolerancija je proces koji se uči, gradi, komunicira i prilagođava.

 [više]

POSJET DJECE IZ DV "KOSJENKA", CERNA

Autor: Sanja Kovač, 3. 11. 2014. 13:15

30. listopada 2014. organiziran je posjet djece DV "Kosjenka" iz Cerne našoj školskoj knjižnici u suradnji sa gđom Vesnom Krnjić. Razgovarali smo o tome da li vole čitati slikovnice i knjige, koje knjige vole čitati. Nakon kratkog upoznavanja razgovarali smo o čuvanju knjiga, na koji način se knjige mogu zaštititi prilikom čitanja. Također, djeca su si izrađivala straničnike kako bi se naučili zabilježiti na kojoj su stranici stali sa čitanjem, tj. gledanjem slika stoga što još ne znaju čitati. Oduševili su se sa našom školskom knjižnicom.

 

 [više]

BESPLATNO UČLANJENJE ZA NAŠE PRVAŠIĆE U BIBLIOBUS

Autor: Sanja Kovač, 3. 11. 2014. 12:51

U okviru Mjeseca hrvatske knjige organizirano je druženje za učenike 1. a i 1. b. razreda naše škole u Cerni te u PŠ Šiškovci sa voditeljicom bibliobusne službe gđom Klaudijom Mandić, kako bi se i na taj način potaknulo učenike da zavole knjigu i čitanje. Učenicima je pročitan ulomak iz knjige Vuk koji je tražio ljubav, Orianne Lallemand, budući da je ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige u znaku ljubavi. Nakon priče, učenicima su podijeljene jabuke i besplatne članske iskaznice za Bibliobus, putujuću knjižnicu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

 

 [više]

MEĐUNARODNI DAN ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Autor: Sanja Kovač, 22. 10. 2014. 10:15

Danas se obilježava Međunarodni dan školskih knjižnica stoga što se želi ukazati na svo bogatstvo aktivnosti i sadržaja koju školske knjižnice pružaju. Tradiciju je 1999. započela bivša predsjednica Blance Wools, no zbog potrebe za fleksibilnošću 2008. godine proslava je prerasla u Međunarodni mjesec školskih knjižnica.

Tema MMŠK 2014. godine je Tvoja knjižnica: centrala za mape uma.

 [više]

OBILJEŽAVANJE MJESECA HRVATSKE KNJIGE

Autor: Sanja Kovač, 20. 10. 2014. 11:35

U našoj školi, 16. listopada, obilježen je Mjesec hrvatske knjige u suradnji sa učiteljicom hrvatskoga jezika Nevenkom Bertić i učenicima 5. a razreda. Učenici su upoznati sa poviješću knjige, kako su knjige izgledale u prošlosti te različitim oblicima i različitim pismima koji su se upotrebljavali.

 

 [više]

SVJETSKI DAN HRANE

Autor: Sanja Kovač, 16. 10. 2014. 11:04

Listopad je mjesec u kojem se najviše pažnje poklanja prehrani, što ne začuđuje budući je jesen doba berbe dozrelih plodova. Slavimo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje jer je kruh najvažnija životna namirnica. Danas, 16. listopada, obilježavamo Svjetski dan hrane, na isti dan osnutka UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO). Svrha mu je podsjetiti na važnost hrane, problem nedostatka hrane u svijetu i borbu protiv gladi, kao i na činjenicu neravnomjerne raspodijeljenosti hrane.

 [više]

ČITAJMO NEŠTO LJUBAVNO

Autor: Sanja Kovač, 15. 10. 2014. 08:59

Manifestacija Mjeseca hrvatske knjige obilježava se svake godine od 15. listopada do 15. studenog tijekom koje se knjižnice trude skrenuti pažnju javnosti na knjige i čitanje. Tema ovogodišnje manifestacije je ljubav, a moto parafrazirajući Raymonda Carvera "O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi?" Budući je ljubavi najbliža književna vrsta poezija, ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige je u njenom znaku.

 [više]

SVJETSKI DAN UČITELJA

Autor: Sanja Kovač, 3. 10. 2014. 10:23

"KORIJENI UČENJA SU GORKI, ALI PLODOVI SU SLATKI."

ARISTOTEL

Uz Svjetski dan učitelja prisjećamo se važnosti svih učitelja i nastavnika, ali i važnosti obrazovanja za razvoj društva u cjelini. Stoga, svim cijenjenim učiteljicama i učiteljima čestitamo njihov dan!

 [više]

JESENSKA RAVNODNEVICA - POČETAK JESENI

Autor: Sanja Kovač, 23. 9. 2014. 10:03

Na današnji dan obilježavamo Međunarodni dan kulturne baštine, Dan europske baštine, kada se prisjećamo vrijednosti kulture i nacionalnog blaga svih zemalja Europe, ali i prvi dan jeseni.

Jesen

Ujesen sve pada...

Lišće pada sa drveća,

a latice tanke i sa cvijeća.

Sa neba padaju gromovi i munje,

a sa granja jabuke i dunje.

 

 

 [više]

MEĐUNARODNI DAN MIRA

Autor: Sanja Kovač, 19. 9. 2014. 12:42

"Mir nije odsustvo rata. Mir je vrlina, stanje uma, okretanje dobročinstvu, povjerenju i pravdi."

Baruh Spinoza

21. rujna diljem svijeta obilježava se kao Međunarodni dan mira što je prilika za širenje poruka mira, tolerancije i razumijevanja u okruženju u kojem živimo.

 [više]

VRAĆANJE KNJIGA U ŠKOLSKU KNJIŽNICU

Autor: Sanja Kovač, 2. 6. 2014. 12:55

Poštovani učenici,

budući se školska godina 2013./2014. bliži kraju te da su svi naslovi školske lektire već trebali biti pročitani, vrijeme je vraćanja svih knjiga u školsku knjižnicu.

Stoga, molimo sve učenike (posebice učenike 8. razreda) – korisnike školske knjižnice da vrate sve posuđene knjige u knjižnicu najkasnije do petka 6. lipnja 2014.

Nadamo se da će svi korisnici uredno vratiti posuđene knjige.

Vaše knjižničarke

 [više]

VLADIMIR NAZOR

Autor: Marijana Žuljević, 30. 5. 2014. 11:18

Rodih se u gradiću na žalu morskog kanala. Pred njime more s jedrenjačama i parobrodima, koji prolaze, a da – ponajviše – i ne ulaze u pristanište; s one strane vode daleko ljubičasto kopno s dugom morskom kosom; za gradićem krševit kraj, našaran zelenilom vinograda i maslinika.

 [više]

SVJETSKI DAN SPORTA

Autor: Sanja Kovač, 30. 5. 2014. 09:46

Svake godine obilježava se Svjetski dan sporta sa ciljem promicanja vrijednosti pozitivnog stava prema sportu te poticanja na uključivanje u sportske aktivnosti kao preduvjeta zdravog načina života.

Riječ sport označava tjelesnu aktivnost radi natjecanja, održavanja zdravlja ili zabave (Hrvatski enciklopedijski rječnik). Bavljenje sportom, bez obzira da li se radi o rekreacijskom ili profesionalnom vježbanju, ima pozitivan utjecaj na mentalno i tjelesno zdravlje, što je čvrsto dokazano.

 [više]

11. SVIBNJA SVJETSKI DAN PISANJA PISAMA

Autor: Sanja Kovač, 9. 5. 2014. 11:42

11. svibnja obilježava se Svjetski dan pisanja pisama čiji je cilj skrenuti pažnju na ljepotu i važnost pisanja pisama. Danas je pisanje pisama izgubljena i zaboravljena vještina te je zamijenjeno e-mailovima, sms porukama…

 [više]

SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Autor: Sanja Kovač, 23. 4. 2014. 11:06

UNESCO je proglasio 15. studenog 1995. Svjetski dan knjige i autorskih prava, a obilježava se svake godine 23. travnja u više od stotinu zemalja. Na taj dan nastoji se uključiti brojne autore, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne i privatne institucije, neprofitni sektor i medije u osvještavanje važnosti knjiga i čitanja. Prigodnim programima UNESCO nastoji poticati čitanje i izdavaštvo i zakonsku zaštitu autorskih prava.

 [više]

Priča o Zemlji

Autor: Marijana Žuljević, 22. 4. 2014. 11:44

Planet Zemlja golema je stjenovita kugla koja se okreće oko zvijezde zvane Sunce. Zemlja je nastala prije oko 4, 6 milijardi godina od uzavrelog plina i prašine, koji su zatim postali kugla od vrele, tekuće stijene....

 

 [više]

Dan hrvatske knjige

Autor: Marijana Žuljević, 22. 4. 2014. 10:44

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, koji se odlukom Sabora Republike Hrvatske slavi od 1996.

 [više]

DAN PLANETA ZEMLJE

Autor: Sanja Kovač, 22. 4. 2014. 09:22

"Zagledaj se u prirodu i tada ćeš sve bolje razumjeti."

Albert Einstein

Danas se širom svijeta obilježava Dan planeta Zemlje, jedan dan u godini koji je posvećen osvješćivanju potrebe očuvanja i zaštite prirodnog okoliša našeg planeta.

Zemlja nam pruža temelje za život, ona nas hrani, njen zrak udišemo, vodu pijemo, u njenoj prirodi uživamo.

 [više]

02. 04. MEĐUNARODNI DAN DJEČJE KNJIGE

Autor: Sanja Kovač, 3. 4. 2014. 10:48

Na rođendan velikog danskog pisca bajki - Hansa Christiana Andersena (Odense, 2. travnja 1805. - Kopenhagen, 4. kolovoza 1875.), obilježava se  Međunarodni dan dječje knjige.

Inače su Bajke H. C. Andersena uvrštene u popis lektire za 2. razred kako bi se potakla dječja mašta i pobudila ljubav prema čitanju.

 [više]

ŽIVOT I DJELO M. A. RELJKOVIĆA

Autor: Sanja Kovač, 31. 3. 2014. 12:40

Danas, prigodom obilježavanja 250 godina od osnivanja naše škole, prisjećamo se života i djela M. A. Reljkovića (Relkovića), hrvatskog književnika, gramatičara i prevoditelja čije ime nosi naša škola. Najznačajnije je Relkovićevo djelo Satir, didaktični spjev ispjevan ikavskom štokavštinom, u puku bliskom deseteračkome stihu.

Književno djelo M. A. Relkovića nedvojbeno je najjače svjedočanstvo o prisutnosti prosvjetiteljskih ideja u hrvatskoj književnoj kulturi, a misao o mogućnosti obrazovanja i prosvjećivanja svih, ponajprije nižih slojeva društva, prisutna u svim Relkovićevim djelima, govori o snažnoj demokratizaciji književno-kulturnih procesa na području hrvatskih zemalja. (Leksikon hrvatskih pisaca, Nemec, Krešimir, Zagreb, 2000.)

 [više]

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA

Autor: Sanja Kovač, 28. 3. 2014. 13:37

Međunarodni kazališni institut (ITI) i ove je godine organizirao pisanje svjetske kazališne poruke, a ta je čast pripala Brettu Baileyju, južnoafričkom dramskom piscu, dizajneru, redatelju, autoru instalacija i umjetničkom direktoru produkcijske kuće THIRLD WORLD BUNFIGHT.

Pisanje hrvatske poruke organiziralo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), ove godine dodijelivši tu čast Zvonimiru Zoričiću, glumcu, nacionalnom prvaku Drame HNK u Zagrebu.

 [više]

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA VODA

Autor: Sanja Kovač, 21. 3. 2014. 13:17

VAŽNOST VODE ZA LJUDSKI ORGANIZAM

Voda čini 65-70% čovječjeg organizma. O vodi ovisi cjelokupno zdravlje, ona otapa i transportira hranjive tvari kroz organizam, regulira tjelesne funkcije i rad pojedinih organa i organizma u cjelini, eliminira štetne tvari iz organizma i pomaže u održavanju tjelesne temperature.
 

 [više]

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ŠUMA

Autor: Sanja Kovač, 21. 3. 2014. 12:52

Obilježavanje Svjetskog dana šuma prilika je da se sjetimo važnosti šuma budući su šume čuvari prirode. One čuvaju i pročišćuju vodu, štite gradove i sela od poplava, opskrbljuju vodotoke, čuvaju tlo i štite ga od erozija, isušivanja, klizanja te pružaju život biljkama i životinjama. One su prave ekološke tvornice koje trebamo upoznati i zaštititi.

 

 [više]

DAN DAROVITIH UČENIKA

Autor: Sanja Kovač, 21. 3. 2014. 11:45

Danas 21. ožujka obilježava se Dan darovitih učenika, prema preporuci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske jer se na taj način želi afirmirati spoznaja o potrebi organiziranja sustavne brige za takve pojedince u obrazovnom sustavu RHEuropski dan talentiranih i darovitih prvi je puta obilježen 2011. godine. Namjera je senzibilizirati javnost o važnosti prepoznavanja darovite, kreativne i talentirane djece

No, tko su darovita djeca? Darovita, talentirana ili kreativna djeca su djeca sa razvijenijim sposobnostima u jednom ili više područja razvoja. Takva djeca imaju posebne potrebe koje su uočljive već u ranom djetinjstvu.

 

 [više]

21. ožujka - Svjetski dan zaštite šuma

Autor: Marijana Žuljević, 21. 3. 2014. 09:36

Osim što je ova godina proglašena Međunarodnom godinom šuma, danas se, na prvi dan proljeća, obilježava i Svjetski dan šuma, kojim se naglašava važnost šuma i njihove zaštite.

 [više]

22. ožujka - SVJETSKI DAN VODA 2014. “Voda i energija“

Autor: Marijana Žuljević, 21. 3. 2014. 09:04

Ovogodišnji Svjetski dan voda obilježava se pod motom „Voda i energija“ s ciljem pokazivanja pozitivnih aspekata te veze, te načina na koji se ona može bolje i djelotvornije iskoristiti suradnjom svih zainteresiranih strana, a to smo – zapravo – svi mi, jer svi trebamo i vodu i energiju!

 

 [više]

MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Autor: Sanja Kovač, 8. 3. 2014. 10:27

Svake godine 8. ožujka obilježava se Međunarodni dan žena. Tom prigodom se prisjećamo svih ekonomskih, političkih i društvenih prava za koje su se žene kroz povijest izborile, od boljih uvjeta rada do prava glasa. Stoga, svim ženama želimo sretan Dan žena!

VALCER VIR

Budi valcer vir,
Vrtlog vjetra nek te vije.
Budi glazbe dubok mir,
Budi sunce poezije.

 [više]

MEĐUNARODNI DAN MATERINSKOG JEZIKA

Autor: Sanja Kovač, 21. 2. 2014. 10:17

"Bez riječi ne bi nitko mogao nikomu ništa priopćiti o sebi. Bez riječi se ne može ništa doznati ni o čemu. Nije stoga pretjerano ni čak kad se kaže: riječ je sve i po riječima je sve."

Tomislav Ladan, Život riječi, 2009.

 [više]

VALENTINOVO

Autor: Sanja Kovač, 14. 2. 2014. 11:30

Danas je u našoj školi obilježeno Valentinovo satom motivacije čitanja u suradnji sa nastavnicom Nevenkom Bertić i učenicima 5. a razreda.

Učenici su imali priliku doživjeti  poglavlje iz romana Branke Primorac "Ljubavni slučaj mačka Joje" na jedan drugačiji način, čitati ga sa razumijevanjem, budući je cilj školske knjižnice poticati ljubav prema knjizi i čitanju.

 

 

 [više]

FAŠNIK, KARNEVAL, MAŠKARE, POKLADE

Autor: Sanja Kovač, 12. 2. 2014. 10:49

Karneval je razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. Hrvatski jezik karneval  naziva i  "pokladama", što dolazi od starohrvatskog glagola "klasti" - prerušavati se. Običaj poklada rasprostranjen je po čitavoj Hrvatskoj, od panonskog i dinarskog do jadranskog područja, a svaki kraj nosi i svoje specifičnosti, kako u običajima, tako i u hrani koja se u to vrijeme obilno priprema i troši. Krafne  i krpice s kiselim zeljem u Zagorju, kobasice, buhtle, štrudle i pogačice s čvarcima u Slavoniji, kroštule s bademima, smokvenjak, presnac od mladog ovčjeg sira i kolači od maruna u Kaštavini i Ćićariji te fritule i kroštule u splitskoj regiji.

 

 [više]

Sjetimo se Astrid Lindgren...

Autor: Marijana Žuljević, 28. 1. 2014. 11:17

28. siječnja 2002. god. umrla je švedska književnica Astrid Lindgren, posebno poznata po svom romanu Pipi Duga Čarapa, po kojemu je snimljeno više igranih i animiranih filmova...

 [više]

Novo u školskoj knjižnici

Autor: Marijana Žuljević, 28. 1. 2014. 10:00

Hrvatski pravopis

 

Hrvatski je jezik od svojih početaka, odnosno već više od jednoga tisućljeća, temeljni jamac očuvanja hrvatskoga identiteta, poveznica koja je održavala i razvijala osjećaj zajedništva među svima onima koji su na hrvatskome razmišljali i njime se sporazumijevali. Upravo je kao temelj te svijesti o zajedništvu hrvatski jezik opstao unatoč mnogobrojnim stoljetnim pritiscima znatno moćnijih jezika, moćnijih ne samo po većem broju govornika nego i po političkoj moći kojom su pretpostavljali da će potiranjem hrvatskoga jezika zatrti političko jedinstvo Hrvata i svih onih kojima je hrvatski jezik bio materinski.

 [više]

10. 12. DAN PRAVA ČOVJEKA - PRAVO NA ČITANJE

Autor: Sanja Kovač, 10. 12. 2013. 14:43

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. i po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost...bez ikakvih razlika."

Tom prigodom prisjećamo se Konvencije o pravima djeteta, međunarodnog dokumenta kojim su regulirana prava djeteta.

 [više]

DAN KAZALIŠTA 24. 11.

Autor: Sanja Kovač, 22. 11. 2013. 14:41

"Cijeli je svijet pozornica i svi su muškarci i žene tek glumci: imaju svoje izlaske i ulaske."

William Shakespeare

 [više]

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Autor: Sanja Kovač, 22. 11. 2013. 14:13

U našoj školi 22. studenog obilježen je Međunarodni dan tolerancije prigodnom radionicom u suradnji sa razrednicom, vjeroučiteljicom Marijom Barukčić i učenicima 5. c razreda.

Učenici su bili upoznati sa pojmom tolerancije te  važnosti uvažavanja drugih ljudi koji su različiti od nas.

 [više]

20. 11. MEĐUNARODNI DAN DJETETA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Sanja Kovač, 20. 11. 2013. 11:34

Danas, 20. studenoga, obilježava se Međunarodni dan djeteta s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece. Generalna skupština UN-a je 20. studenoga 1959. godine usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a 1989. godine "Konvenciju o pravima djeteta". Od 20. studenoga 1989. godine u cijelome se svijetu obilježava Međunarodni dan djeteta, koji je potaknula Organizacija Ujedinjenih naroda i njezine specijalizirane ustanove.

 [više]

18. 11. DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR

Autor: Sanja Kovač, 18. 11. 2013. 07:38

Danas prigodom sjećanja na Vukovar,  svih heroja i žrtava Domovinskog rata, prisjetimo se i zbirke Priče iz Vukovara Siniše Glavaševića koje mu je Matica hrvatska u Zagrebu posmrtno izdala 1992. Ove lirske priče su njegovi jedini sačuvani literarni pokušaji.

PRIČA ZA RODITELJE

           Najljepše je imati djecu, jer djeca su budućnost, ona su nada u bolje sutra, vjera da će ono što slijedi zaštititi starost. Kad čovjek ima djecu, onda je sve bolje, jer kad vas svi napuste, opet vam ostaju vaša djeca. Sve to pak povećava vašu odgovornost jer, ako želite bolju budućnost, onda morate svim silama nastojati da tome i sami pridonesete. Naučite djecu da se smiju, da misle lijepo, da ih upozorite da njihova htijenja ne budu veća od nebeskog svoda, da njihove ruke ne prljaju ničija djetinjstva, i ničije želje, morate ih jednostavno naučiti da ljube.

 [više]

OBILJEŽEN MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Autor: Sanja Kovač, 18. 11. 2013. 07:11

U našoj školi obilježen je Mjesec hrvatske knjige (15. 10.-15. 11.) satom motivacije čitanja u suradnji sa nastavnicom Jasnom Živković i učenicima 6. a razreda.

Učenici su imali priliku doživjeti  poglavlje iz romana Božidara Prosenjaka "Divlji konj" na jedan drugačiji način, čitati ga sa razumijevanjem, budući se obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige odvijalo pod geslom Tko čita (ne) skita. 

 [više]

Kako postati tolerantniji?

Autor: Marijana Žuljević, 17. 11. 2013. 22:29

“Sami zakoni ne mogu jamčiti slobodu izražavanja; da bi svaki čovjek mogao nekažnjeno izreći svoja stajališta, mora postojati duh tolerancije u cijeloj populaciji.”

Albert Einstein

 [više]

16. 11. MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Autor: Sanja Kovač, 15. 11. 2013. 20:58

"Tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti svjetskih kultura, oblika izražavanja i bivanja ljudi. Tolerancija se učvršćuje znanjem, otvorenošću, komunikacijom i slobodom misli, savjesti i uvjerenja."

 [više]

REZULTATI NACIONALNOG KVIZA ZA POTICANJE ČITANJA

Autor: Sanja Kovač, 6. 11. 2013. 10:16

U okviru Mjeseca hrvatske knjige,  provodio se Nacionalni kviz za poticanje čitanja na temu "Pročitaj tri dnevnika i pobijedi". Ove godine je naša škola sudjelovala u kvizu. IVONA ŠVRAKA je pobjednica kviza u našoj školi. Iskreno čestitamo pobjednici i nadamo se da će i ubuduće imati takvu žar za čitanjem!

 

 [više]

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA HRANE

Autor: Sanja Kovač, 29. 10. 2013. 12:24

U našoj školi 25. listopada obilježen je Svjetski dan hrane, u suradnji sa vjeroučiteljicom Marijom Barukčić, učenicima 5. c razreda i školskom knjižničarkom. Kroz radionicu o zdravoj prehrani učenici su bili upoznati sa pravilnom prehranom te poremećajima u prehrani.

Učenici su bili podijeljeni u skupine u kojima su čitali o problemima djevojčica koje se smatraju premršavima ili predebelima. Nakon pročitanog teksta svaka skupina je izrazila svoje mišljenje i dala je konkretne savjete o prehrani.

 [više]

22. 10. OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Autor: Sanja Kovač, 22. 10. 2013. 10:49

Danas se obilježava Međunarodni dan školskih knjižnica budući se želi istaknuti važnost školskih knjižnica. Brojna istraživanja i izvješća su potkrijepila važnost školskih knjižnica koja pokazuju da školske knjižnice utječu na bolja postignuća učenika. Suvremena školska knjižnica, osim što je intelektualno, informacijsko i kulturno središte, njeguje i vrednuje odgojno-obrazovnu zadaću koja utječe na cjelokupni tjelesni, kognitivni, psihosocijalni, emocionalni i duhovni razvoj učenika.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica je: ŠKOLSKE KNJIŽNICE: VRATA U ŽIVOT.

 [više]

Međunarodni dan školskih knjižnica

Autor: Marijana Žuljević, 22. 10. 2013. 10:23

Međunarodni dan školskih knjižnica (International School Library Day) obilježava se u svijetu od 1997., a u Hrvatskoj od 2002. godine i to u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

 

 

 [više]

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI Vijest ima dokument u privitku

Autor: Sanja Kovač, 16. 10. 2013. 10:27

Prigodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, u školama se obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti (za plodove zemlje). Stoga, to nam daje priliku da se prisjetimo važnosti kruha koji je postao neizostavan dio našeg života i zahvalnosti za sve male i velike stvari u našem životu.

KAKO JE NASTAO KRUH?

 [više]

Svjetski dan hrane

Autor: Marijana Žuljević, 15. 10. 2013. 22:30

Svjetski dan hrane proglasila je Svjetska zdravstvena organizacija i obilježava se svake godine 16. listopada. Na taj dan slavimo hranu, ali i razmjenu, napredak i raznolikost poljoprivrede. Cilj je obilježavanja ovog dana jačanje svijesti javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu i jačanje solidarnosti zemalja u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva.

 [više]

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Autor: Sanja Kovač, 15. 10. 2013. 10:24

Danas počinje Mjesec hrvatske knjige koji se svake godine održava  od 15. listopada do 15. studenoga. Ove godine odvija se pod geslom Tko čita (ne) skita.

Manifestacija će biti otvorena 15. listopada u 12 sati svečanim otvorenjem nove Gradske knjižnice i čitaonice u Labinu.

 

 [više]

Prvašići u školskoj knjižnici

Autor: Marijana Žuljević, 9. 10. 2013. 22:21

Počela je nova školska godina i školska je knjižnica otvorenih vrata dočekala nova nasmiješena i razigrana lica prvašića.

 [više]

5. 10. SVJETSKI DAN UČITELJA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Sanja Kovač, 4. 10. 2013. 11:14

SVIM CIJENJENIM KOLEGICAMA I KOLEGAMA ČESTITAMO SVJETSKI DAN UČITELJA!

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

 

 

 
 

 [više]

21. rujna - Međunarodni dan mira

Autor: Marijana Žuljević, 20. 9. 2013. 15:39

Diljem svijeta 21. rujna obilježava se Međunarodni dan mira. Rezolucijom UN-a iz 2001. godine 21. rujna određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini. Međunarodni dan mira utemeljila je Opća skupština UN još 1981. u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, namijenivši za njegovo obilježavanje treći utorak u rujnu.

 [više]

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA PISMENOSTI

Autor: Sanja Kovač, 19. 9. 2013. 10:27

17. rujna 2013. u našoj školi je obilježen Međunarodni dan pismenosti u suradnji sa učiteljicom hrvatskoga jezika Nevenkom Bertić, školskom knjižnicom i učenicima 6. c razreda.

 

 [više]

TRNORUŽICA (Jacob i Wilhelm Grimm)

Autor: Marijana Žuljević, 16. 9. 2013. 10:12

Živjeli nekad davno car i carica koji su govorili svakog dana:
– Ah, kad bismo imali dijete!
A nikako ga nisu mogli dobiti. Ali, jedanput, kad se kraljica kupala, izmili neka žaba iz vode i reče joj:
– Tvoja želja će se ispuniti. Prije nego prođe godina dana, donijet ćeš kćerku na svijet...
 

 [više]

Zašto je važno čitati naglas djetetu od najranije dobi?

Autor: Marijana Žuljević, 16. 9. 2013. 09:55

Mnogi važni dokumenti i strategije vezane uz čitanje naglašavaju da je upravo metoda glasnog čitanja ključna za razvijanje čitateljskih navika i kasniji uspjeh u školi te općenito uspjeh u stjecanju znanja i vještina. Glasno čitanje djeci često služi i prevenciji poteškoća u čitanju koje se mogu javiti već u najranijoj dobi. Da ne bude zabune, izuzetno je važno čitati djeci svih uzrasta, a ne samo najmlađima.
 

 [više]

MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI 08. 09.

Autor: Sanja Kovač, 6. 9. 2013. 11:46

„Pismenost je puno više od prioriteta u obrazovanju  - to je konačno ulaganje u budućnost i prvi korak prema svim novim oblicima pismenosti koje zahtijeva 21. st. Željeli bismo vidjeti stoljeće u kojem je svako dijete sposobno čitati i upotrijebiti tu vještinu kako bi zadobio svoju samostalnost.“

Irina Bokova, UNESCO-v generalni direktor

 

 [više]

OBAVIJEST UČENICIMA - KORISNICIMA ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Autor: Sanja Kovač, 5. 6. 2013. 09:25

Poštovani učenici,

budući je kraj školske godine 2012./2013. te da su svi naslovi školske lektire već trebali biti pročitani, vrijeme je vraćanja svih knjiga u školsku knjižnicu.

Stoga, molimo sve učenike (posebice učenike 8. razreda) – korisnike školske knjižnice da vrate sve posuđene knjige u knjižnicu najkasnije do utorka 11. lipnja 2013.

Zahvaljujemo svim korisnicima na promptnosti u vraćanju knjiga.

Vaše knjižničarke

 

 [više]

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA PISANJA PISAMA

Autor: Sanja Kovač, 10. 5. 2013. 11:25

Svjetski dan pisanja pisama u našoj školi je obilježen radionicom na satu hrvatskoga jezika, sa učiteljicom Nevenkom Bertić i učenicima 8. a razreda, u suradnji sa školskom knjižnicom.

 

 [više]

SVJETSKI DAN PISANJA PISAMA 11. 05.

Autor: Sanja Kovač, 10. 5. 2013. 11:15

Pisanje pisama je danas zanemareno i predstavlja "izgubljenu" umjetnost jer su ga potisnuli e-mailovi, sms poruke... No, međutim, otkriće pisma je jedno od najrevolucionarnijih otkrića ljudskog roda stoga što je, od trenutka kada su ljudi shvatili da svoje misli i ideje mogu trajno zabilježiti na kamenu, tj. listu papira, svijet postao drugačije mjesto. Od tada pismenost postaje pokazatelj napretka nekog društva, a ne osvajačka ili neka druga umijeća.

 [više]

OBILJEŽAVANJE DANA EUROPE

Autor: Sanja Kovač, 10. 5. 2013. 10:56

U našoj školi Dan Europe je posebno obilježen na satu povijesti, sa učiteljicom Draganom Valjak i učenicima 8. b razreda u suradnji sa školskom knjižnicom. Učenici su bili podijeljeni u tri skupine te su samostalno istraživali, prikupljali i sastavljali podatke. Svaka skupina je izradila plakat i prezentirala rezultate svojih istraživanja u obliku ppt prezentacije.

 [više]

DAN EUROPE

Autor: Sanja Kovač, 8. 5. 2013. 10:13

„Europa neće biti stvorena odjednom ili prema jednom planu. Ona će se graditi konkretnim postignućima, koja prvo stvaraju de facto solidarnost“, rekao je u svom govoru Schuman iznoseći viziju o ujedinjenoj Europi, čije zemlje članice sjede za istim stolom i raspravljaju i odlučuju zajedno o suživotu i budućnosti.

9. svibnja 1950. godine Robert  Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, predlaže osnivanje Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznat kao „Schumanova deklaracija“ smatra se početkom stvaranja onoga što je danas poznato kao Europska unija, a 9. svibnja obilježava se kao Dan Europe.

 

 [više]

NOVO U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Autor: Sanja Kovač, 26. 4. 2013. 10:31

Pedagoškoj literaturi naše školske knjižnice pridodana je nova knjiga Savjetovanjem do rješenja autorice Linda Metcalf  koja predstavlja praktični program usmjeren na rješenje za rad s učenicima, nastavnicima i roditeljima.

 

"Nije stvar u tome da je neka teorija 'ispravna' ili 'pogrešna', jer svaka teorija pruža jedinstven doprinos razumijevanju ljudskog ponašanja i ima jedinstvenu važnost za savjetovateljsku praksu."                                                                                          

                                                                         prof. dr. Gerald Corey

 [više]

SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Autor: Sanja Kovač, 23. 4. 2013. 10:13

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer je toga dana 1616. godine umro Miguel de Cervantes, a rodio se William Shakespeare te se sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

 [više]

DAN PLANETA ZEMLJE

Autor: Sanja Kovač, 22. 4. 2013. 09:27

Danas 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje (Earth Day) u više od 150 zemalja diljem svijeta sa svrhom širenja svijesti o važnosti njezina očuvanja o kojoj ovisi naša budućnost.

 [više]

Hans Christian Andersen

Autor: Marijana Žuljević, 2. 4. 2013. 11:31

„Moj je život predivna bajka, puna čudesnih i sretnih događaja. Kad sam bio dječak i krenuo u svijet, siromašan i bez prijatelja, došla mi je dobra vila i rekla: 'Izaberi svoj put u životu i cilj kojemu ćeš težiti, a onda, u slozi s razvojem tvojega uma i razuma, ja ću te voditi i štititi.' Moja sudbina nije mogla biti mudrija i sretnija. Priča o mome životu reći će svijetu ono što kaže i meni: 'Postoji dobri Bog koji sve stvari vodi u najboljem smjeru.'“

            (Bajka moga života, 1855.)

 [više]

MEĐUNARODNI DAN DJEČJE KNJIGE

Autor: Sanja Kovač, 2. 4. 2013. 09:54

Od 1967. na rođendan jednog od najvećeg i najpoznatijeg pisca dječjih bajki Hansa Christiana Andersena, 02. travnja, obilježava se Međunarodni dan dječje knjige kako bi se potaknula ljubav prema čitanju i posvetila veća pažnja knjigama za djecu. To je prilika da se prisjetimo važnosti bajki koje su obilježile ili će obilježiti nečije djetinjstvo.

 

 [više]

USKRSNA ČESTITKA

Autor: Sanja Kovač, 31. 3. 2013. 12:51

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

 [više]

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA

Autor: Sanja Kovač, 27. 3. 2013. 09:38

Svjetski dan kazališta je akcija koju je pokrenuo ITI - Internacionalni teatarski institut, međunarodna UNESCO-va udruga osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi te lakšeg protoka informacija. Svake se godine 27. ožujka u tisućama kazališta širom svijeta čita međunarodna poruka, koju je ove godine napisao Dario Fo, talijanski dramatičar, redatelj i glumac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997. Hrvatsku poruku je napisala teatrologinja i književna kritičarka Sanja Nikčević.
 

 [više]

22. 03. SVJETSKI DAN VODA

Autor: Sanja Kovač, 22. 3. 2013. 09:37

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka i na taj dan upozorava se na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Prema podacima Ujedinjenih naroda više od milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravoj vodi, stoga je, da bi se još više istaknulo značenje brige o vodi, razdoblje od 2005. do 2015. proglašeno desetljećem voda pod geslom "Voda za život". 

 [više]

Dogodilo se na današnji dan

Autor: Marijana Žuljević, 21. 3. 2013. 14:02

Danas je prvi dan proljeća, Kovačićev i Bachov rođendan, a obilježavamo mnoge Svjetske dane...

 [više]

21. 03. SVJETSKI DAN ŠUMA

Autor: Sanja Kovač, 21. 3. 2013. 10:50

Svjetski dan zaštite šuma obilježava se 21. ožujka  i prilika je da se podsjeti na važnost šuma i njihove zaštite. Šumske površine u svijetu su se, prema podacima Ujedinjenih naroda, u zadnjih 15 godina smanjile za više od trostruke površine Njemačke.

 [više]

21. 03. DAN DAROVITIH UČENIKA

Autor: Sanja Kovač, 21. 3. 2013. 10:30

Danas 21. 03. kada obilježavamo Dan darovitih učenika razmišljamo o učenicima koji se ističu svojim sposobnostima i inteligencijom te su odlikuju svojim literarno-recitatorskim, matematičkim, likovnim, dramskim, sportskim ili bilo kojim drugim postignućima. No, tko su daroviti učenici i kako ih prepoznati?

 [više]

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

Autor: Sanja Kovač, 8. 3. 2013. 12:21

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena (08. 03.) u našoj školi su izloženi prekrasni radovi učenika 7. razreda, u suradnji s nastavnicom Anamarijom Barba, a koji prikazuju odijevanje žena kroz povijest.

 [više]

MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Autor: Sanja Kovač, 8. 3. 2013. 12:05

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

SVIM DRAGIM ŽENAMA ŽELIMO SRETAN DAN ŽENA!

 [više]

MEĐUNARODNI DAN MATERINSKOG JEZIKA - 21. veljače

Autor: Marijana Žuljević, 21. 2. 2013. 11:19

Međunarodni dan materinskog jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

 [više]

PROGLAŠENJE POBJEDNIKA ZA NAJLJEPŠU STRIP TABLU

Autor: Sanja Kovač, 21. 2. 2013. 10:52

20. veljače 2013. bibliobusna služba Vukovarsko-srijemske županije proslavila je svoj 7. rođendan, povodom kojeg je organiziran Dan otvorenih vrata, izbor najčitatelja i proglašenje pobjednika Natječaja za najljepšu strip tablu.

Učenici 1. a razreda naše škole, Dominik Barić i Venio Katić, osvojili su 2. i 3. mjesto u A kategoriji (za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole). Radovi učenika, kao i njihova mentorica Inka Svirčević su iznimno pohvaljeni te su im uručene prigodne nagrade. S njima je bila i učenica Nika Biljan koja je nagrađena besplatnom radionicom crtanja stripova.

 

 [više]

ZAVOLI KNJIŽNICU

Autor: Sanja Kovač, 14. 2. 2013. 13:28

Budući da Valentinovo nije samo dan zaljubljenih, u suradnji s nastavnicom Vericom Špehar-Vratarić, knjižničarka je održala sate motivacije čitanja u 6.b i 8. c razredu, s ciljem usvajanja informacije o korisnosti čitanja te razvijanju pozitivnih navika u ponašanju – češćem posjećivanju školske knjižnice i učestalijem posuđivanju knjiga.

 [više]

VALENTINOVO

Autor: Sanja Kovač, 14. 2. 2013. 13:11

Zašto slavimo Valentinovo?

Povijest Valentinova ogrnuta je misterijom. Postoje razna objašnjenja o nastanku ovog blagdana, a većina njih povezana je s imenom Sv. Valentina. Prema legendi, Valentin je bio vrlo poštovan svećenik koji je živio u 3. st. u Rimskom carstvu. Tada je na vlasti bio car Claudius II, koji je zaključio da su neoženjeni muškarci bolji vojnici od onih koji imaju supruge i djecu. Stoga je car zabranio da se mladi muškarci žene.

Ovu su odluku poštivali svi svećenici, ali Valentin se s time nije slagao te je potajno nastavio vršiti tajne obrede vjenčanja za mlade ljude. Kada je car otkrio što je Valentin učinio, naredio je da ga se pogubi. Valentin je pogubljen na dan 14. veljače. Nedugo nakon njegove smrti proglašen je svecem, a papa Gelasius je godine 496. proglasio 14. veljače danom Sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih.

Danas Valentinovo nije samo dan zaljubljenih već i dan ljubavi i poštovanja prema nama dragim osobama. Tradicionalno se na Valentinovo daruju cvijeće, slatkiši i čestitke.

(http://www.croimenik.com/valentinovo.html)

 

 

 [više]

POZIVNICA POVODOM VALENTINOVA

Autor: Sanja Kovač, 12. 2. 2013. 12:36

 [više]

POKLADE

Autor: Sanja Kovač, 12. 2. 2013. 09:48

Povodom obilježavanja Poklada u našoj školi su izloženi učenički radovi u suradnji s nastavnicom Anamarijom Barbom.

 [više]

Rođena na današnji dan

Autor: Marijana Žuljević, 5. 2. 2013. 13:12

Na današnji je dan prije 149 godina rođena Jagoda Truhelka, učiteljica,  hrvatska književnica i prethodnica Ivane Brlić-Mažuranić. Pisala je za časopise Vijenac i Nadu, objavljivala je pedagoške radove, govorila je o ženskim pravima i u hrvatsku prozu uvela superiroran ženski lik, dotaknula je društvene stereotipe, koristila povijesne činjenice za temelj svojih romana, no najviše je priznanja stekla pripovijestima za djecu.

 [više]

POZIVNICA GRADSKE KNJIŽNICE ŽUPANJA

Autor: Sanja Kovač, 31. 1. 2013. 11:34

Gradska knjižnica Županja poziva sve zainteresirane na "Malo literarno sijelo" u četvrtak 07. 02. 2013. u 10,30. Gost sijela će biti HRVOJE KOVAČEVIĆ autor brojnih romana za odrasle, ali i djecu kao što su Anđelova šala, General Kiro miš, Ljubav Gagule Petoga, Tajna crne kutije, Tajna graditelja straha, Tajna mačje šape, Tajna ribljeg oka, Tajna zlatnog zuba i dr.

 

 

 [više]

Prvašići posjetili školsku knjižnicu

Autor: Marijana Žuljević, 29. 1. 2013. 10:08

Sarina knjiga

U sklopu programa upoznavanja svoje škole učenici I. a  razreda, zajedno sa svojom učiteljicom Inkom, posjetili su školsku knjižnicu.

 [više]

Besplatne članske iskaznice za naše prvašiće

Autor: Marijana Žuljević, 29. 1. 2013. 09:30

Bibliobus i prvašići

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, učenici I. a i b razreda naše škole, dobili su besplatno godišnje članstvo u bibliobusu, putujućoj knjižnici Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

 [više]

Dan prava čovjeka – pravo na čitanje 10. 12.

Autor: Domagoj Bujadinović, 17. 1. 2013. 11:19

Dan prava čovjeka obilježen je prigodno, uređenjem panoa, ali i održanom radionicom sa učenicima 2. b razreda u suradnji sa učiteljicom Anitom Krznarić. U okviru radionice knjižničarka Sanja Kovač upoznala je učenike sa dječjim pravima i odgovornostima, Konvenciji o pravima djeteta i pojmovima UN, UNICEF... Učenici su radili u skupinama zato što su trebali u tekstu pronaći pravo na koje se tekst odnosi te su predstavnici skupina svoje radove prezentirali pred ostalim ucenicima u razredu. Zaključci skupina su izloženi na plakatu Kuće humanosti, a nakon prezentacija skupina uslijedila je evaluacija radionice te podjela straničnika učenicima. Učenici 2. b razreda su ocijenili radionicu jako pozitivno (prosječna ocjena je 4,7) te su istaknuli da im se najviše svidjelo kada su učili o dječjim pravima i radili u skupinama.

 [više]

Dan kazališta

Autor: Marijana Žuljević, 8. 1. 2013. 10:25

Dan kazališta obilježava se 24.11., tom prigodom u školskoj je knjižnici  izrađen plakat.      

 [više]

  

Kalendar obilježavanja

značajnih datuma u našoj školi i školskoj knjižnici

 

 

 

 

Božić (25. 12.)

 

 

         Prosinac je mjesec adventa, darivanja, praštanja, radovanja, ljubavi, druženja, zajedništva. To je mjesec radosti i druženja sa svojim najbližima i onima koje volimo, pravimo planove za nove događaje i nadamo se ostvarenju svega što nismo mogli ostvariti u protekloj godini.

 

          ŽELIMO VAM ČESTIT BOŽIĆ I RADOSNU NOVU GODINU!

 

 

 

Dan prava čovjeka – pravo na čitanje 10. 12.

 

         Dan prava čovjeka obilježen je prigodno, uređenjem panoa, ali i održanom radionicom sa učenicima 2. b razreda u suradnji sa učiteljicom Anitom Krznarić. U okviru radionice knjižničarka Sanja Kovač upoznala je učenike sa dječjim pravima i odgovornostima, Konvenciji o pravima djeteta i pojmovima UN, UNICEF... Učenici su radili u skupinama zato što su trebali u tekstu pronaći pravo na koje se tekst odnosi te su predstavnici skupina svoje radove prezentirali pred ostalim ucenicima u razredu. Zaključci skupina su izloženi na plakatu Kuće humanosti, a nakon prezentacija skupina uslijedila je evaluacija radionice te podjela straničnika učenicima. Učenici 2. b razreda su ocijenili radionicu jako pozitivno (prosječna ocjena je 4,7) te su istaknuli da im se najviše svidjelo kada su učili o dječjim pravima i radili u skupinama.

 

    

 

 

 

 

 

 

 

KNJIŽEVNI SUSRET S BRANKOM PRIMORAC 27. 11.

 

 

 

 

 

Danas je održan književni susret ucenika 7. razreda sa književnicom Brankom Primorac. Ucenici su imali priliku pobliže upoznati cijenjenu književnicu, saznati zašto je počela pisati romane te dobiti motivaciju za čitanje njenog romana Maturalac koji je dobio nagradu Mato Lovrak" za najbolji roman za mladež objavljen u 1993. godini. Knjiga je uvrštena u popis lektire za 7. razred osnovne i dostupna je u knjižnici naše škole.

 

 

 

 

Dan djece (20. 11.)

 

 

 

 

         Dan djece je obilježen prigodno, uređenjem panoa (knjižničarski kutak) na kojem su učenici naše škole mogli pročitati više o dječjim pravima, Povelji osobnih sloboda...

 

 

Međunarodni dan tolerancije 16. 11.

 

        

     16. studenog 1995. donešena je Deklaracija o načelima tolerancije. Što je zapravo tolerancija? Tolerancija potječe od latinske riječi tolerare što znači podnositi, trpjeti i uvažavati tuđa mišljenja i uvjerenja.

         Zapravo, tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti svjetskih kultura, oblika izražavanja i bivanja ljudi. Tolerancija se učvršćuje znanjem, otvorenošću, komunikacijom i slobodom misli, savjesti i uvjerenja.

         Tolerancija kao mehanizam reagiranja na različitosti je presudna za svako demokratsko i otvoreno društvo, a budući da živimo u doba globalizacije u kojem smo „preplavljeni“ novim informacijama i kada smo svakodnevno  suočeni s različitim  idejama, stavovima i identitetima, potreba za tolerancijom je uvelike povećana.

         Svjetski dan tolerancije obilježava se 16. 11.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Međunarodni dan školskih knjižnica 2012.

 

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica 11. studenoga, na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama, s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.
Brojne će knjižnice obilježiti Dan hrvatskih knjižnica 2012.

Mi znamo da su školske knjižnice važne! To je potkrijepljeno i mnogim istraživanjima i u mnogim izvješćima  koja pokazuju da školske knjižnice utječu na bolja postignuća učenika.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica je Školske knjižnice: Ključ za prošlost, sadašnjost i budućnost. Tako se zove i stručni skup koji Hrvatska udruga školskih knjižničara organizira kao središnju proslavu  Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica. Stručni skup se održava 19. i 20. listopada u Zagrebu, Hotel Palace. Predavači su ugledni profesori s hrvatskih sveučilišta i predstavnici institucija koje se bave školskim knjižničarstvom. Pokrovitelj je Grad Zagreb.

Programi za Dan hrvatskih knjižnica 2012. godine se odvijaju pod sloganima:


Knjižnice probijaju sve granice.                                                    Neprofitno, a isplati                                                                                                                                   se?


Osim proračunskih.                                                                         Knjižnica!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svjetski dan hrane (Dani kruha – 16. 10.)

 

Svjetski dan hrane (Dan kruha) obilježen je prigodnim uredjenjem panoa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mjesec hrvatske knjige (15. 10. – 15. 11.)

 

 

 

 

Manifestacija Mjesec hrvatske knjige  nacionalna je manifestacija kojom se promiču knjige i čitanje, a u  knjižnicama diljem Hrvatske obilježava se od 15. listopada do 15. studenoga. 

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator su Knjižnice grada Zagreba.      

Mjesec hrvatske knjige 2012. održat će se od 15. listopada do 15. studenoga 2012. godine sa središnjom temom posvećenoj Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Od središnjih programa najavljujemo svečanost otvaranja manifestacije 15. listopada u 11,00 sati u Scheierovoj zgradi, Matice hrvatske 4 u Čakovcu, stručni skup u Samoboru, Interliber od 13. do 18. 11. ,

Nacionalni kviz za poticanje čitanja pod nazivom Ove su knjige nagrađene, provjeri zašto!,  zajedničku  akciju svih knjižnica 23.10. pod  nazivom Čitajmo zajedno te obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica.

 


e-Dnevnik poveznica

Popis udžbenika za

školsku godinu 2018./2019.

 

1. razred

2. razred

3. razred

4. razred

5. razred

6. razred

7. razred

8. razred

Koliko je sati ?

Oglasna ploča
Skockajte web! 2012

Anketa (mala)
Da li pročitaš knjigu koju posudiš u školskoj knjižnici?Koliko je stupnjeva?

Weather Widget

Tko je trenutno online!  

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 9. 2011.

Ukupno: 1004306
Ovaj mjesec: 2517
Ovaj tjedan: 175
Danas: 52
Sandučić povjerenja

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Raspored zvonjenja

Prije podne

1. sat     8,00  –   8,45

2. sat     8, 50 –  9,35

Veliki odmor

3. sat       9,50 – 10,35

4. sat    10,40 – 11,25

5. sat    11,30 – 12,15

6. sat    12,20 – 13,05

 

Poslije podne

1. sat     13, 15 – 14,00

2. sat     14,05 –  14,50

Veliki odmor

3. sat    15,05 –  15,50

4. sat   15,55 –  16,40

5. sat    16,45 –  17-30

6. sat    17,35 –  18,20

CMS za škole logo
Osnovna škola Matija Antun Reljković Cerna / Šetalište dr. F. Tuđmana 3, HR-32272 Cerna / os-mareljkovic-cerna.skole.hr / ured@os-mareljkovic-cerna.skole.hr
preskoči na navigaciju