preskoči na sadržaj

Osnovna škola Matija Antun Reljković Cerna

Login
e-Dnevnik poveznica

Koliko je sati ?

Skockajte web! 2012

Anketa (mala)
Da li pročitaš knjigu koju posudiš u školskoj knjižnici?







Koliko je stupnjeva?

Weather Widget

Tko je trenutno online!  

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 9. 2011.

Ukupno: 1284433
Ovaj mjesec: 3487
Ovaj tjedan: 712
Danas: 7
Sandučić povjerenja

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Raspored zvonjenja

Raspored zvonjenja

 

PRIJE PODNE

1.            8:00       -              8:45

2.            8:50       -              9:35

veliki odmor      9:35  -  9:45      - podjela hrane za učenike od 1. - 4. razreda      

3.            9:45       -              10:30

veliki odmor 10:30    - 10:40    - podjela hrane za učenike od5. - 8. razreda

4.            10:40     -              11:25

5.            11:30     -              12:15

6.            12:20     -              13:05

 

POSLIJE PODNE

1.            13:15     -              14:00

2.            14:05     -              14:50

veliki odmor      14:50   -   15:05           

3.            15:05     -              15:50

4.            15:55     -              16:40

5.            16:45     -              17:30

6.            17:35     -              18:20

Logo škole i QR Code

 


QRCode

QR CODE

Vijesti iz MZOS
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI
Autor: Sanja Kovač, 16. 10. 2013.

Prigodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, u školama se obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti (za plodove zemlje). Stoga, to nam daje priliku da se prisjetimo važnosti kruha koji je postao neizostavan dio našeg života i zahvalnosti za sve male i velike stvari u našem životu.

KAKO JE NASTAO KRUH?


Legenda o nastanku kruha kaže da je prvi kruh nastao slučajno. Oko 2600. godine prije Krista jedan egipatski rob (njegovo se ime, naravno, izgubilo u povijesnoj prašini) uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat već znate: tijesto se diglo, a pečeni kolačići bili su mnogo ukusniji od tankih, tvrdih kakve su jeli do tada.

Arheološki nalazi u Egiptu pokazali su da su Egipćani zaista poznavali proces pečenja kruha. No, kruh se u nekom obliku jeo još od neolitika. Zrna žitarice su se drobila, miješala s vodom i pekla na vatri. Grčki mornari i trgovci donijeli su iz Egipta brašno i tako se proizvodnja kruha proširila i po Europi.

U srednjem vijeku kruh se ponovno počeo pripremati bez kvasca, iako su ga Normani s kvascem radili od 1191. Do ranog 13. stoljeća mlinari su postajali sve važniji, a kako je praksa bila da četvrtinu donesenog brašna smiju zadržati, i – bogatiji.

Izum mlina oko 1800. godine omogućio je proizvodnju laganijeg i bjeljeg kruha koji se smatrao skupljim i ukusnijim.

Zanimljivosti

Izum mlina oko 1800. godine omogućio je proizvodnju laganijeg i bjeljeg kruha koji se smatrao skupljim i ukusnijim.

  • prosječan Hrvat na godinu pojede oko 90 kilograma kruha, a prosječan Amerikanac tek oko 23 kilograma
  • prosječna kriška tosta sadrži samo oko 1 gram masnoće i oko 80 kilokalorija
  • stare Egipćanke slale su djecu u školu s lunch-paketom koji se sastojao od mnogo kruha i malo piva
  • kad smo već kod Egipćana, oni su sastojke za kruh, brašno i vodu mijesili nogama
  • prelomljeni kruh smatra se univerzalnim simbolom mira
  • sigurno ste čuli za pumpernickel – to je štruca crnog, raženog kruha. A znate li odakle mu tako duhovito ime? Napoleon je za svojega konja tražio kruha: "Pain pour Nicole" (tako se, naime, zvala njegova kobila). Prusima je to zvučalo više kao "pumpernickel" i tako je taj crni kruh dobio ime
  • pita bread je kruščić sa šupljom sredinom; vrlo je zgodan za punjenje. "Rupa" u njemu nastaje zbog pare koja napuhne tijesto. Kad se kruščić ohladi i splasne, u njemu ostane džepić
  • Murphyjev zakon kaže da će se kriška kruha premazana maslacem pri padu uvijek dočekati na namazanu stranu

u British Museumu u Londonu nalazi se kruh star oko 4000 godina! Pronađen je uz egipatsku mumiju koje su se pokapale s kruhom da ih hrani i na drugome svijetu.



Priloženi dokumenti:
WFD_issues_paper_2013_web_EN.pdf (400.68 KB)
UZRECICE_O_KRUHU.doc (20.50 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju